Uusvanhaa


Keski-Suomessa ainakin taitaa olla kesän tasauspäivät. Alkukesä on ollut mökkeilijän unelma. Viime viikon olin kotona käymässä ja täällä oli vielä silloin ollut aivan kelpo kelit. Tulin maanantaina mökille eikä juuri ole viitsinyt ulkona olla. Koko ajan on tuullut, välillä satanut ja lämpötilakin on pysytellyt alle 15 asteessa. Tänään aamupäivällä kävin kuitenkin 3 tunnin lenkin kameroiden kanssa.

Minulla on ollut muutaman vuoden käyttämättömänä kameralaukussa vanha Sigman 70-300 millinen makrolinssi. Se vaan on unohtunut sinne sen jälkeen kun ostin paremman pitkän putken. Siinä on makro-ominaisuus, joka toimii 200-300 millin välillä. Kun putki oli aktiivikäytössä, kuvasin sillä lähikuvia jonkin verran. Nyt pukkasin sen vanhaan alfa 700 runkoon ihan kokeilumielessä.metsänokipehonen Aivan kelvollista jälkeä yhdistelmä teki. Päivä oli pilvinen ja valovoima ei oikein riittänyt. Otin viitisensataa kuvaa eri perhosista ja ötököistä. Hukkaprosentti on hurja johtuen osin ainakin harmaasta päivästä. Eniten makrokuvia olen viime vuosina ottanut Canon G11:lla. Sen tarkennuominaisuudet makrolla ovat paljon paremmat ja terävyysalue laajempi. Sillä kuitenkin pitää päästä aivan kohteen viereen 20-40 sentin päähän, mutta Sigmalla pystyy ottamaan kuvia parin, kolmen metrin päästä. Sigmalla pystyy paremmin häivyttämään taustan. Suo siellä, vetelä täällä. Loppukesän ötökkäkuvauksissa matkassa taitaa roikkua 3 kameraa. Sudenkorentoja olen kuvannut uudemmallakin putkella, jossa ei mitään makroa ole. Kuvassa tänään sillä kokeiluyhdistelmällä otettu kuva kovin kulunutsiipisestä metsänokiperhosesta. Kuva on cropattu ja tästäkin voisi esimerkiksi pään alueelta ottaa vielä melkein 100%:n cropin.

Tiistana aamupalaa syödessäni pihaan lensi naurulokki, joka poimi jotain varvikosta syödäkseen. Kiikari oli vieressä ja aloin seuramaan sen touhuja. Luulin sen ensin etsivän ötököitä, mutta veijarihan olikin mustikassa. Samoissa mättäissä on käynyt silloin tällöin sinisorsapoikueita marjastamassa, mutta lokkia en puuhassa ole koskaan nähnyt. Yritin sitten ulko-ovesta hyttysverhon välistä kuvata lintua, mutta yhteenkään kuvaan ei jäänyt sitä, että sillä olisi ollut marja nokassaan. Lähetin LLY:n verkon kautta kyselyn kuinka tavallista moinen käyttäytyminen on, mutta yhtään vastausta en ole saanut.

Ostin joskus noin 10 vuotta sitten uudet vaelluskengät. Huomasin taas tänään, että ne ovat tulleet tiensä päähään. 2002 tai 2003 maksoin niistä muistaakseni noin 180 euroa. Varovasti arvioiden olen niillä kävellyt 200 kilometriä joka kesä, yhteensä siis vähintään 2000 kilometriä, todennäköisesti aikalailla enemmän. Ovat tainneet hintansa haukkua. Tämän kesän ajattelin niillä vielä pärjätä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s