Karsikko


Saarijärven seurakunta on perustettu 1629. Se on ollut aikanaan nykyistä paljon laajempi.

karsikkoMökistä noin 10 kilometrin päässä on karsikko. Karsikon alunperäinen tarkoitus on ollut estää vainajan sielua pääsemästä takaisin kotiin kummittelemaan. Karsikkoon  on tehty pilkka poistamalla osa männyn tai kuusen kaarnasta ja siihen merkitty tiedot vainajan synnyin-  kuolinajasta. Myöhemmin ne ovat muuttuneet muistomerkeiksi vainajille. Läheinen karsikko lie jälkimmäiseen tarkoitukseen. Perimätiedon mukaan karsikkoharjulla on ollut saattoväen levähdyspaikka heidän tuodessaan vainajia haudattaviksi Saarijärvelle Liimattalasta ja Konginkankaalta. Suurin osa pilkoista ovat kasvaneet jo umpeen eikä karsikosta löydy yhtäkään kokonaan lukukelpoista pilkkaa. Parhaiten lukukelpoiset merkinnät ovat 1800-luvun puolivälin tietämiltä. Nekin ovat kuitenkin jo vaikeasti luettavissa. Oheisen kuvan pilkasta on luettavissa (todennäköisesti) vainajan kuolinvuosi 1843.

En ole käynyt paikalla vuosiin, mutta tänään kävimme näyttämässä paikkaa nuoremman veljeni ystävälle.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s