Joutsenkolari lähellä


Pyhäjärven läntisimmässä pohjukassa Pöykynlahdessa tie on pengerretty noin 15 metriä Pyhäjärven pintaa korkeammalle.  Kaupungista päin tullessa tien oikealla puolella on järvi ja vasemmalla puolella vähäinen laskuojan laajentuma, jossa on jo vuosia pesinyt ilmeisesti sama joutsenpariskunta. Järven puoleinen reuna on raivattu ja siinä kasvaa muutama koivu. Vasen puoli on kuitenkin pensoittunut ja siinä kasvaa 4-5 metriä tien tasoa korkeampia leppiä ja koivuja. Siinä on kuitenki yksi väli, jossa pensaita ole. Pesivät joutsenet käyttävät sitä lentoreittinään järvelle. Lämpäreessä ei ole tilaa pitkää nousukiitoa varten.

Ajelin eilen illansuussa kaupungista mökille. Hetken ennen em lentoaukkoa näin sieltä nousevan joutsenen, joka oli osapuilleen silmieni korkeudella. Lintu oli todennäköisesti nähnyt minut ennen ja hidasliikkeisenäkin ehti ottaa vähän lisää korkeutta. Se lensi auton yli niin läheltä, että sen vasemman siiven kärki vilahti tuulilasissa. Katosta ei kuulunut minkäänlaista kopinaa. Mökillä vielä tarkistin, että autoon viikon aikana kertynyt siitepölypeite oli koskematon.

En muista koskaan kuulleeni auton ja lentävän joutsenen kolarista. Eikä sitä nytkään sattunut, mutta taisi olla kymmenistä senteistä kiinni. Myöhemmin vasta tuli ajatus, että mitä olisi tapahtunut, jos niin iso lintu olisi osunut vaikka tuulilasiin. Onneksi lintu sai vähän korkeutta lisää. Minä en olisi ehtinyt tehdä mitään.

Aivan lähellä paikkaa on nuoremman veljeni luokkakaverilla Hakkaraisen Esalla kesämökki. Esa toimii pappina Saarijärven seurakunnassa. Hän on huumorintajuinen, armoton kynämies. Esa laittaa ennen joutsenenpoikasten kuoriutumista molemmin puolin Pöykönlahtea varoituksen tien ylittävistä poikasista. Matalan veden aikana poikaset pääsevät tien alla olevan rummun kautta järveen, mutta korkean veden aikaan joutuvat kapuamaan tien yli.

laulujoutsenOheiskuvassa eilen otettu kuva joutsenesta Saarijärven reitillä Pyhäjärven yläpuolella olevan Iso-Lumperoisen lahdelta. Lahdelle oli kertynyt vähän yli kolmenkymmenen oletettavasti pesimättömän linnun parvi. Olen mökillä vasta toista täyttä kesää sitten 60-luvun. En tiedä vasrmasti, mutta otaksun, että kyseessä on täkäläisittäin suuri parvi. Kyselen vähän paikallisilta orneilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s