Pumppuongelmia


En nyt puhu omasta pumpustani. Se jumputtaa nyt jo kaikessa rauhassa omaa tahtiaan vaikka onkin päivän mittaan käynyt muutaman v—-ksen myötä aikalailla ylikierroksilla. Kerroin eilisessä postauksessa, että kävin raijaamassa vesipumpun paikalleen saunan kuistin alle. Liitin tulevat ja menevät johdot paikoilleen, mutta ajattelin nauttia kaikessa rauhassa kesän ensimmäisestä mökki-illasta ennenkuin jatkan hommia.

Tämä päivä onkin sitten vierähtänyt sen värkin ja sen aiheuttamien ongelmien kanssa.

Sen verran vielä selvennykseksi, että Pyhäjärven vettä käytetään saunavetenä ja keittiössä tiskaukseen yms. Minä ainakin keitän siinä vielä kuoripotut. Joskus aikoja sitten järven vesi oli niin puhdasta, että sitä käytettiin kahvinkeittoon ja muutoinkin ruoanlaittoon.

Aamu alkoi imuputken viemisellä järveen. Se on ollut ties kuinka kauan tuettuna kesäksi järveen vietyyn rautaputkeen, joka on painotettu isolla betonimöhkäleella. Niin piti tehdä nytkin. Kun raijasin systeemiä järveen, umpiruosteinen metalliputki räpsähti poikki sen ja betonin liitoskohdasta. Ensimmäinen oman pumpun kiihdytyskierros. Aikani asiaa vatvottuani löysin keittiöstä kaksi muovikassia, joihin ladoin kiviä. Niiden avulla sain putken pohjaan ja sen noin 25 senttiä pitkän imupään tuettua ylöspäin ettei keittiö hanasta tule vain rantamutaa. Se on nytkin liian matalassa, noin 70-80 senttisessä vedessä, jota kova aallokko vielä pystyy sekoittamaan. Onneksi putken päässä on siivilä. Saunaveteen ei pitäisi eksyä sattumia. Järjestely on tilapäinen.

Sitten alkoi pumpun käynnistys. Tiedän vanhastaan sen kestävän aika kauan. Imuputki pitää saada valutettua täyteen vettä. Sillä on mittaa noin 20-25 metriä. Samoin pumpun imusäiliö pitää saada täyteen siemenvettä. Imuputkeen nyt vain jostain syystä valui vettä todella hitaasti. Taisi johtua siitä, että poikkeuksellisesti keskikohta putkesta oli tavanomaista korkeammalla. Aikaa operaatioon meni pari tuntia. Oman pumpun kiihdytys numero 2.

Tässä vaiheessa saapui työnjohto paikalle. Imuputki-inspiraationi ei kelvannut alkuunkaan. Kaikki pitäisi tehdä hänen melkein 91-vuotiaan rintaäänellään millilleen niinkuin ne on tehty 50 vuotta. Mistäs nyt tähän hätään tehtäisiin betoniin valettu rautaputki, johon letku saataisiin kiinni. Pitkä keskustelu antoi luvan jäjestelyn jäädä voimaan. Oma pumppu kävi taas hurjilla kierroksilla. Numero 3.

Sitten vain töpseli kiinni ja pumppu käyntiin. Olin vielä saunan alla ahtaassa tilassa, kun näin saunasta valuvan vettä. Äkkiä pumppu pois päältä ja katsomaan missä vika. Hanan ja tuloputken liitokseen oli todennäköisesti syksyllä jäänyt vettä ja talven mittaan jää oli irroittanut tuloputken. Siitä suihkusi komea kaari vettä kattoon. Reparointiin oli värkit olemassa ja se saatiin korjattua parissakymmenessä minuutissa. Se ei aiheuttanut kuin lievää sydämmentykytystä. Panin pumpun uudelleen päälle ja kaikki oli siellä ok.

Jostain takaraivosta iski etiäinen tai joku muu. Käypä vilkaisemassa mitä keittiössä tapahtuu. Taphtuihan siellä. Lattia lainehti vettä ja oli pian tulossa kynnyksen yli tuvan puolelle. Aukaisin tiskipöydän alla olevaan kaapin ja sain naamalleni muutaman millin, kovalla paineella tulevan vesisuihkun, joka teki oikeasti kipeää. Onneksi oli paksulasiset kakkulat päässä ettei silmiin tullut vaurioita. Ehdin nähdä liitoksen, josta suihku tuli ennenkuin paiskasin oven kiinni ja juoksin saunalle sammuttamaan pumpun. Oma pumppu numero 4.  Lattia kuivattiin ja työnjohtaja lähti kaupunkiin toivotuksin, että vuoto olisi korjattu aamuun mennessä. Ei ole. Liitos on niin ahtaassa paikassa, että täällä olevilla työkaluilla siellä ei mahdu toimimaan ja isä vei autonsa takakontissa pienemmät vehkeet mennessään. Melkein numero 5.

Kuivatus jatkuu. Ovi ja keittiön ikkuna ovat auki. Huusholli on sen myötä puolillaan sääskiä. Plussa lisää edelliseen melkein numero viiteen.

Tiedän varsin hyvin. että jo ehkä viikon päästä tämä päivä naurattaa, mutta ei vielä.

Tämä on 142 postaus tälle palstalle ja ensimmäinen, jossa ei ole liitteenä edes jollain lailla aiheeseen liittyvää kuvaa.Ymmärtänette syyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s