Palsasirri


Minua vähän nolottaa. Olen sunnuntaista asti ollut reissulla Tromssassa. Päivät ovat olleet pitkiä. Pakollisten korttien tyhjennyksien ja iltatoimien jälkeen en ole jaksanut paneutua tähän blogiin vaikka se onkin mielessä ollut joka ilta.140513_1101-1 Matka on tarjonnut kaiken sen minkä olen siltä odottanututkin. Pikkukajavaa lukuunottamatta näin kaikki lajit, joita kohtuudella odototinkin näkeväni. Isosta osasta lajeista sain taas uusia kuvia. Kaiken kukkuraksi ilmat ovat suosineet. Jos joku jäi vaivaamaan oli vuosien aikainen haave päästä kuvaamaan ristisorsaa sen häiriintymättä. Nytkin näin niitä useita kymmeniä, mutta ne ovat äärimmäisen arkoja otuksia. Säät suosivat matkaa. Oheiskuvassa maisema Sommarøyn ja Tromssan väliseltä tunturitaipaleelta.

Yritän kertoa kokemuksia koko reissusta myöhemmin, kun pääsen kotiin. Nyt ajattelin kuitenkin keskittyä vain yhteen lintuun, jota en koskaan ole nähnyt enkä todennäköisesti koskaan enää näekkään.

Kuulin jo menomatkalla, että Grindøysundetin luonnonsuojeluella Tisnesissä on paikallisena 3 palsasirriä. Olisi sirrejä ollut siellä tai ei, olisi se joka tapauksessa ollut ensimmäinen vierailukohteeni. Olin vielä Suomen ajassa ja heräsin hyvissä ajoin ja olin paikalla puoli viideltä Norjan aikaa.palsasirri Sirrejä oli enää yksi paikalla. Krisse seurasi myöhemmin perästä ja vielä myöhemmin paikalle tuli Stein Nilsen, jonka vaimo oli linnut löytänyt. Steinin tapasin samassa paikassa viime keväänä. Hän on erkoistunut lintujen äänittämiseen ja yritti sitä nytkin, mutta kohde vain oli kovin hiljainen. Hän on koulutukseltaan biologi. Hän on umpinorjalainen kaveri, joka jostain syystä osaa muutaman sanan suomea ja tiesi aika monen linnun nimen suomeksi ja oppi sinä aamuna pari lisää.

Palsasirri on siperiassa pesivä laji, joka harhautuu silloin tällöin Eurooppaan. Suomessa se havaittiin viime vuonna Tiiran mukaan muistaakseni 9 kertaa vain Etelä-Suomessa. Steinin mukaan lintu nähdään Norjassa kerran 3.4 vuoden välein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s