40-vuotisjuhla, kameran ulkoiluttamista ja Hornøyan nettikamera


Lauantaina oli Lapin Lintutieteellisen yhdistyksen 40-vuotisjuhla. Päivällä oli 3 tunnin luentotilaisuus ja illalla juhlaillallinen ja juhlaesitelmät tervehdyksineen ja merkkien jakoineen. Esa oli hoitanut päivän hienosti yhdessä BirdLifen Inka Plitin kanssa. Aikataulut pitivät ja koko päiväksi riitti mielenkiintoista kuultavaa ja nähtävää. LLY toimii lähes koko läänin alueella eli siis melkein puolessa suomessa. Yhdistyksellä on jäseniä noin 280. Tiiran havainnoista ja sähköposteista on vuosien varrella tullut paljon nimituttuja, joista joidenkin kanssa olen puhunut puhelimessakin. Lauantaina muutama heistä sai taas kasvot. Kauimmat jäsenet asuvat Rovaniemeltä katsoen 400-450 kilometrin päässä. Taitaapa joku olla Nuorgamistakin, jonne matkaa on jo yli 500 kilometriä. Ei heitä päivittäin näe.

Kävin tänään turhan ja ”turhan” reissun katselemassa lintuja. Lähdin liikkeelle kymmenen jälkeen. Ensimmäiseksi ajoin Napapiirille. Käytiin siellä Krissen kanssa viime viikolla Iittalan myymälässä, jossa myytiin Fiskarssin veitsiä 50 %:n alennuksella ihan vain pakkauksen värien vaihtumisen takia. Krisse osti sieltä muovikassillisen niitä joululahja- ja muihin tarkoituksiin. Joku tarttui minunkin matkaani. Illalla sain meilin, että rouva tarvitsee vielä lisää veitsiä. Ostettu on ja itselle tietty myös yksi lisää.

Ajelin Vikakönkäälle, koska matkaa oli taittunut jo melkein kolmannes. Kyttäsin vajaan tunnin ajan viime viikolla paikalla olleita käppäreitä. Kerran kuulin äänen jostain vähän kauempaa. Viime viikolla nähtiin pikkukäpylintuja sen verran paljon ja kuultiin niiden ääniä, että vielä ne pystyin tunnistamaan. Kahden viikon päästä laulava lintu pitää taas hakea nähtäville tunnistusta varten. Äänimuisti ei kestä. Kävin Korpikoskella, jossa koko talven majaillut kara antoi odottaa itseään melkoisen tovin ennen kuin suvaitsi näytäytyä. Matka jatkui pieneläinten hautausmaalle, jossa kohtuullisen ajan sisällä näkyi vain käpytikka, kaksi talitiaista ja ympärillä lentelevät 5 harakkaa. Talitiaisia löysin sitten Oukun ruokinnalta ja tavivaarasta. Siinä päivän saalis eikä yhtään kuvaa. Kotona olin joskus puoli neljän maissa. Päivän viima tuntui pienenä kuumotuksena poskipäissä.

revontuletOlen mukana järjestelmässä, joka varoittaa revontulien mahdollisesta esiintymisestä. Sain eilen iltapäivän ja illan mittaan 4 viestiä, että nyt niitä pitäisi olla näkyvissä. Kävin illan mittaan välillä tiuhaankin ulkona katsomassa, mutta mitään kummoista ei ollut näkyvissä. Joskus yhdentoista maissa kävin ennen nukkumaanmenoa tupakalla ja silloin taivaalla oli parhaat revontulet mitä tänä talvena olen nähnyt. Kameran virittämiseen, linssin vaihtoon kamerasta toiseen ja jalustan värkkäämiseen meni sen verran aikaa ettei repolaisista ollut enää näkyvissä merkkiäkään. Tunnin verran värjöttelin ulkona ja sitten pakkasin kamikset. Oma vikani. Jos olisin uskonut ilmoituksia ja laittautunut jonnekkin kaupungin ulkopuolelle tai edes viritellyt vermeeni valmiiksi revontulia varten, ei tähän tarvitsisi laittaa viime lokakuussa jo kerran nähtyä, parvekkelta otettua kuvaa.

lunnitVeikko kertoi 16.3. blogissaan Hornøyan kamerasta. Vardøn ulkopuolella olevalla saarelle on vuosi sitten kevällä asetettu nettikamera. Se on jonkun lintumatkailuyrittäjän sinne tuoma. Olen seurannut sitä koko viime kesän. Tiedän että norjalaiset ovat kritisoineet kameran paikkaa ja olen heidän kanssaan täsmälleen samaa mieltä. Kamera on oletettavasti saaren parhaalla lunnien pesimäpaikalla, jonka voisi kuvitella houkuttelevan eniten matkailijoita paikalle. Kuvissa ei viime kesänä näkynyt lunnien lisäksi juurikaan muita lintuja. Jokunen ruokki siinä pyörähti, mutta ei muuta. Lentävät linnut tietysti näkyvät kuvassa. Paljon parempi paikka kameralle olisi esimerkiksi kuvassa näkyvän sadesuojan ja maihinlaskupaikan yläpuolella, josta se oikein asennettuna voisi seurata lunnien, kiislojen, kajavien, ruokkien ja mahdollisesti myös karimetsojen pesintää. Kuvana toissa keväänä ehdottamaltani paikalta otettu lunnikuva.

2 thoughts on “40-vuotisjuhla, kameran ulkoiluttamista ja Hornøyan nettikamera

  1. Terve ! Tunnenpa tosiaan itseni jo kokolailla terveeksi tuon parikuukautta kestäneen potilasjakson jälkeen että mahtava juttu! Kävin viikolla Vanttauksen Kivaloilla että helmipöllöä olis kuullu mutta tuuli vain suhisi eikä edes revontulia näkynyt kuten alkuviikosta. Tänään aamulla katsoin pihan ikkunasta kun Orava yritti järsiä linnunpöntön aukkoa jossa on loistelampun heijastinpellistä ”murtosuoja” !Ja se tosiaan tovin aikaa ahersi siinä,Ihmettelin ensin moista väkivaltaa mutta myöhemmin näin kun tiaiset kai rakensivat pesää sinne . Olen aikaisemmin ihmetelly jyrsittyjä pöntön aukoja ja ajatellut tikan hommiksi kunnes laitoin pellit! Varustelen tässä retkeilyautoa, jonka syksyllä hankin, omanmieleiseksi varusteiltaan ja sitten taas kesällä Pohjoiseen! Hei !

    • Terve. Mukava kuulla, että mies alkaa olemaan tolpillaan. Pöllöjen kuuntelut taitaa olla tänä keväänä aika turhaa touhua. Niin vähän niitä nyt on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s