Kesäsuunnitelmia?


Kulunut viikko on ollut vuoden ajankohtaan nähden ihmeellinen, mutta hieno. Aamuisin herätessä lämpömittari on lähennellyt 30 pakkasastetta, mutta aurinko on lämmittänyt ilman aivan siedettävään 8-14 lämpöön. Koko viikon aikana ei taivaalla ole juurikaan ollut pilviä ja ennusteet lupaavat samanlaista vielä muutamaksi päiväksi. Ollaan Krissen kanssa retkeilty päivittäin useita tunteja.

”Keväinen” ilma on saanut jo pohtimaan kevään ja kesän suunnitelmia. Viime vuonnahan olin mökillä Keski-Suomessa melko tarkkaan neljä kuukautta. Välillä kävin mutkan Tromssassa, jossa vierähti noin viikko ja toisen kiertelimme sitten päiväretkillä Kilpiksellä, Pallaksella, Ylläksellä ja Pyhällä.

Lähinnä suunnitelmissa on huhtikuun 11 päivä isän puolen serkkujen tapaaminen Helsingissä veljeni luona. Martti asuu Viikintiellä Vanhankaupungin koskea lähimmässä kerrostalossa ja kotiportailta taitaa olla matkaa lähimmälle lintutornille nelisensataa metriä. Tarkoitus olisi viipyä hänen luonaan muutama ylimääräinen yö. Etelärannikolla lienee lintumuutto jo hyvässsä vauhdissa siihen aikaan. Meininkini on ajaa omalla autolla Saarijärvelle ja käydä moikkaamassa isää ja Ipua. Matka jatkuu sieltä sitten linja-autolla ja junalla. Mökillä on joukko linnunpönttöjä, jotka ovat aikansa eläneitä vaikka niissä viime kesänäkin pesi tiaisia ja kirjosieppoja. Ne pitäisi uusia ja muutama uusikin voisi olla paikallaan. Nyt vaan pitäisi löytää paikka, jossa niitä värkkäillä. Kerrostaloasujalla ei ole tarvittavia välineitä eikä homma oikein taida soveltua olkkarin lattialla tehtäväksi. Jos pönttöverstas jostain löytyy, käyn ripustamassa uudet asuinsijat linnuille samalla matkalla.

isosirriSeuraava retki on sitten toukokuun puolivälissä Tromssan seudulle. Olen käynyt siellä useana vuotena samaan aikaan. Toivottavasti nyt ajoitus osuu samoin kuin viime vuonna, jolloin osuin sirrimuuttoon. Linnut muuttavat paikan ohi parin viikon aikana. Viime kevät oli ensimmäinen massamuuttoon osunut. Minulla on haave tehdä Tromssan alueesta ainakin LLY:n jäsenille jonkinlainen opasvihkonen, josta löytyisi omien kokemuksieni mukaiset lintupaikat ja mitä niiltä minäkin vuodenaikana voisi löytyä. Paikat jo tiedän, mutta toukokuun reissulla katson tarkempia kilometejä tienhaaroihin jne. Oheiskuvana viime keväinen kuva torkkuvasta isosirriparvesta, jota muistini mukaan en ainakaan nettiin ole aikaisemmin laittanut.

Sittenpä onkin aikalailla kaksijakoinen olo. Kesä tekisi mieli viettää taas mökillä Pataniemessä ja aivan yhtälailla Rovaniemellä ja retkeillä aikaisemmin mainitsemillani tuntureilla ja Rovaniemen alueen hienosti hoidetuilla Metsähallituksen ylläpitämillä retkeilyreiteillä ja muutenkin vaikkapa Ounasvaaran vielä matkailurakentamisen pilaamattomilla alueilla. Onhan tässä vielä aikaa, mutta päätös voi olla vaikea.

Ylihuomenna on kuitenkin hieno tapahtuma. Kotyhdistykseni LLY täyttää tänä vuonna 40 vuotta. lLauantaina on kaikille avoin tilaisuus, jossa kerrotaan muuttuvasta Lapin linnustosta. Ohjelma on tämän linkin takana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s