Käppäreitä ja melkoinen yllätys


Toissapäivänä ja tänään ollaan taas retkeilty.

100313_7796-1Sunnuntaina ajeltiin Vikakönkäälle toiveena tavoittaa sieltä Vaattungilla näkemiämme käpylintuja. Viime vuonna en muistaakseni nähnyt ensimmäistäkään käppäriä. 2011 niitä sitä vastoin lenteli vastaan joka nurkalla. Vaattungilla oli 7 pikkukäpylinnun parvi ja Vikakönkäältä yhytimme 10 lintua. Kuusensiemenet ovat einestä, joka sisältää paljon rasvaa ja vaatii käpylintuja juomaan paljon. Tulipaikan yläpuolella, moottorikelkkareitin risteyksessa on paannetta, jossa linnut olivat juomassa. Parvesta löytyi myös yksi kirjosiipikäpylintukoiras, jonka kuva on Facebookissa ja Tiirassa.

Käppäreitä kuvatessaamme huomasin parinkymmenen metrin päähän männyn oksalle lentävän linnun, joka ei ollut tavallinen talvilaji. Löysin veijarin kiikariin ja pyysin Krisseäkin katsomaan ihmetystä. Oksalla nökötti juhlapukuinen järripeippokoiras. Lintu pysyi paikallaan noin puoli minuuttia varmaa tunnistusta varten ja lensi sitten kauemmaksi. Minä kadotin sen, mutta Krisse seurasi sitä ja pystyi vielä havannoimaan sitä hetken uudessakin paikassa. Lintu tuskin on muuttava. En tiedä Vikajärven kylän ruokintapaikoista muuta kuin sen, että joen toisella puolella on ainakin aikaisempina vuosina ollut hyvin hoidettu ruokintapaikka. Olisiko järri pystynyt talvehtimaan paikalla ruokintojen turvin? Tiiraan ei ainakaan ole siitä tullut ilmoituksia.

110313_7943-1Aamupäivällä kävimme torilla etsimässä naakkoja kuvattavaksi. Ruokinnalta lähti naakkaparvi, jossa laskettiin 26 lintua. Tunnin verran värjöteltiin paikalla ja odotettin parven palaavan. 15 linnun parvi kierteli kauempana ja sitä pääsin kuvaamaan. Kuvassa on oikealla kaksi naakkaa, joilla näytäisi olevan jotain kärhämää keskenään. Sama nujakka näkyy parissa muussakin kuvassa. Se 26 linnun parvi on jo sen verran suuri, että voisi olettaa talvehtineiden lintujen saaneen täydennystä etelästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s