Raimo Sundelin


Tämän vuoden ensimmäisestä Luontokuva-lehdestä jätin viimeiseksi lukukokemukseksi Raimo Sundelinin jutun Kuvia linnuista ja lintukuvia. Eilen illalla sitten luin jutun vällyjen välissä ennen nukkumaan menoa ja tänään se piti lukea uudelleen.

Sundelin on raumalainen maisemakuvaaja, joka kuvaa saaristoa. Eläkkeelle jäätyään hän kertoo uusineensa kuvauskalustoaan lintukuvauksen mahdollistavaksi.

Artikkelinsa alussa hän esittää mielenkiintoisia kysymyksiä, jotka ainakin minut sai pohtimaan omaa kuvaustoimintaani: ”onko lintukuvaus trofeiden keräämistä”, ”voiko varpusesta saada yhtä mieleenjäävän kuvan kuin tunturipöllöstä”, ”onko tiukan biologinen kuva arvokkaampi kuin valokuvauksen ehdoilla otettu  ja tehty lintukuva”, ”onko laji tärkeämpi kuin kuva”. Sundelin kysyy monia muitakin kysymyksiä artikkelissan. Jos oikein tulkitsen hänen ajatuksenjuoksuaan, valokuva voittaa aina peruspönön. Saako kuvaaja kuvia linnuista vai lintukuvia? Samaa asiaa olen yrittänyt tehdä itselleni selväksi jo pidempään ja olen siitä kirjoittanut tähänkin blogiin jo joskus aikaisemmin ja käynyt asiasta keskustelua joidenkin kuvaajaystävien kanssa. Kuvatakkin olen yrittänyt ajatusteni mukaisesta, mutta taito vain ei yleensä riitä. Sundelin voitti vuoden luontokuvakilpailun lintusarjan 2011 kuvallaan kirkontornin ympärillä lentelevistä naakoista. Kuvasta käytiin aika tavalla keskustelua erään ystäväni kanssa, joka ei ymmärtänyt miksi kuva oli valittu sarjavoittajaksi. Minä taas puolustin kuvan valintaa.

kuikkaNetti on ääriään myöten täynnä hienoja pönökuvia linnuista. Niissä lintu täyttää veitsenterävänä melkein koko kuva-alan. Tottakai minäkin sorrun niihin, mutta ketä ne kiinnostavat. Ollappa taito ja näkemys ottaa kuvia linnuista eikä vain lintukuvia. Oheiskuvana kaakkuri. Se on ollut viime kesänä ainakin Facebookin viikkokuvanani. Se on sinnepäin oleva kuva, joita haluaisin jatkossakin ottaa.

Lainaumerkeissä olevat tekstit ovat suoria lainaksia Luontokuva 1/13 arteikkelista Raimo Sundelin: Kuvia linnuista ja lintukuvia sivut 14-23

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s