Liikaa rasvaako?


pikku- ja käpytikkaKävin sunnutaina viemässä Tavivaaraan lauantaina tekemiäni rasvapötköjä (kts edellinen postaus). Viivyin paikalla tunteroisen verran. Siellä olivat jo ennen minua tulleet katsomaan näyttäytyisikö harmaapäätikka Nora ja Vesa esikoisensa Peetun kanssa. Liekö ollut pojan ensimmäinen linturetki muutaman kuukauden ikäisenä. Sitä tikkaa ei tällä kertaa näkynyt, mutta paikalla oli tietääkseni Tavivaaran ensimmäinen pähkinähakki tänä talvena. Lintu on rengastettu ja Ismon kanssa myöhemmin juteltuani hän haluaisi saada sen kiinni kontrollia varten. Ismon ruokinnalla olen kokenut jo useamman kerran tämän talvena aikana kolmen tikkalajin yhtäaikaisen näkemisen: harmaapää-, pikku- ja käpytikka. Aikaisemmin en ole saanut eri lajin tikkoja samaan kuvaan. Nyt onnistuin saamaan kelvollisen kuvan pikku- ja käpytikasta ja laitoin sen Facebookin viikkokuvaksi. Ilkka nappasi sen luvan saatuaan LLY:n feissariin ja sieltä se näyttää lähteneen kiertämään muidenkin lintuyhdistysten sivuille. Oisko tämä nyt vähän harvinaisempi kuva.

050213_7031-1Eilen sitten ajelin katsomaan kuinka tarjontani on otettu vastaan. Jätin sunnuntaina yhden puolen litran pötkylän ja yhden pienen jyväjämistä tehdyn annoksen. Molemmilla vieraili talitiaisia, jotka nekin siirtyivät tilaa saatuaan kaupan pötköille. Tikat ja kuukkelit eivät ainakaan paikalla ollessani välittäneet niistä tuon taivaallista. Liioin ne eivät kiinnostaneet hömö- ja sinitiaisia. Ainesten pitäisi olla kaikinpuolin linnuille kelpaavia. Niinkuin kuvasta näkyy, ovat ”talipallojen” sivut rasvan ansioista aivan sileät eivätkä linnut ehkä saa niistä otetta. Toiseksi niissä on ilmeisesti liikaa rasvaa, joka pakkasessa jähmettyy niin kovaksi, että hentonokkaisemmat linnut eivät saa niistä mitään irti. Kelvannevat kuitenkin keväämmällä ilmojen lämmitessä ja rasvan pehmitessä.

Tavivaarasta ajoin Ounasvaaran ruokinnalle. Heti autosta noustuani huomasin pyörätien ja kadun välissä olevassa koivussa kaksi pyytä. pyyAivan samassa paikassa näin tammikuussa yksinäisen pyyn. Nämäkin linnut päästivät varsin luottavaisina kuvaamaan itseään. Molempia en harmikseni saanut samaan, kelvolliseen kuvaan. Linnut hajaantuivat ja toinen lensi vaaraa alaspäin näkymättömiin, mutta toinen lennähti ylöspäin ja jäi hakomaan pyörätien vieressä oleviin koivuihin, joihin oli jäänyt edellispäivinä satanutta pakkaslunta. Ehdin ottaa linnuista nelisensataa kuvaa ennenkuin jälkimmäinenkin häipyi omille teilleen. En ole vielä tarkaan ehtinyt käydä kaikkia kuvia läpi, mutta tässä yksi satunnaisotannalla muokattavaksi otettu kuva. Harvassa paikassa taitaa olla käytännössä keskellä kaupunkia elinvoimainen pyykanta ja kaikinpuolin elävä metsäluonto. Jos Oukulle annetaan lupa laajentaa hotellialuetta ja muutenkin rakentaa lisää, täytyy se tehdä luonnon ehdoilla.

Töissä ollessani arvioimme työkavereiden kanssa kevään alkamista sen perusteella, että töihin mennessä noin yhdeksän maissa ja töistä lähtiessä noin viiden aikoihin oli valoisaa. Alkaa liippaamaan aika läheltä. Olisiko lisääntynyt valo saanut minut ajattelemaan ensi kesää. On vähän kaksijakoinen olo. Viime kesänähän olin viikkoa vaille neljä kuukautta mökillä. Heinäkuussa kävin kahden viikon reissun pohjoisessa. Mökkielämä Pataniemessä oli muikeaa aikaa. Täällä pohjoisessa liikut jäivät vain kovin vähäisiksi. Kilpisellä taisin käydä kolme kerta, Pallaksella yhden 2-3 tunnin kävelylenkin ohikulkumatkalla, Ylläksellä kaksi kertaa, joista jälkimmäinen muutaman tunnin pysähdys ja pikainen käynti kurussa, kun kävin hakemassa Jaanaa sieltä, Pyhällä kaksi kertaa, joista toinen heinäkuussa ja toinen jo mökkikauden jälkeen RuskaSwingien aikaan. Rovaniemen ympäristön reitit jäivät käytännössä kiertämättä. Nyt en vielä tiedä kuinka aika pitäisi jakaa. Pataniemi houkuttaa eivätkä Rovaniemi ja tunturit yhtään vähempää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s