Kuukkeli – pahanilmanlintu – sielunlintu, kansanuskomuksia


Viime viikolla raapaisin postauksessani vähän kuukelin nimiä eri kielillä. Asia jäi mielen päälle. Olen pitänyt tänään kaupassakäyntiä lukuunottamatta pirttipäivän ja vähän googletellut muiden puuhien ohessa erilaisia kansanuskomuksia veijarista ruotsalaisilta, norjalaisilta ja saksalaisilta sivuilta.

Olen käynyt oppikoulussa pitkän matematiikan linjan. Niinpä ole jäänyt tyystin paitsi kielilinjalaisten saamasta latinan alkeiden opetuksesta. Tieteelliset nimet ovat minulle latinanakin täyttä hepreaa. Muistin mainitun postauksen jälkeen, että Pohjolan Linnut Värikuvin-kirjassa on jokaisen lajiesittelyn alussa selvitys tieteellisen nimen juurista. Kirjan mukaan perisoreus on (vilja)kasan ympärillä liikkuva ja infaustus onnettomuutta tuottava. Muistan joskus lukeneeni toisenlaisiakin tulkintoja siitä mm pahaaonneatuova tarinoija tms. Liekö Linnen antamaan nimeen vaikuttanut kansanperinne. Ruotsiksi ja norjaksi lintu on naavahuutaja, lavskrika, lavskrike, joka viittaa sen elinympäristöön, mutta saksaksi jo pahanonnen närhi, unglückshäher. Suomalaisista linnun nimistä on julkaistu kirja, jota en ole nähnyt. Netistä en löytänyt selitystä nimen alkuperästä.

kuukkeliLappilaisille se on onnen- tai sielunlintu, johon metsämiehen sielu siirtyy kuoleman jälkeen. Saamelaiset ajattelevat kuukelista myös onnenlintuna. Siellä missä on kuukkeleita ei ole petoeläimiä eikä suuria petolintuja. Toisaalta etelä-suomalaisessa perinteessä se on myös epäonnen tuoja. Jos löytää kuukelin pesän, se tietää jopa jonkun läheisen kuolemaa. Metsämiehille se on ennustanut pohjoismaisessa perinteessä vaikeuksia. Ruotsalaisten mielestä metsästäjän metsälle mennessään tulisi välttää kuukkelin näkemistä. Jos kuitenkin niin käy, on parasta palata kotiin. Saalista ei sinä päivänä tule. Kuukelin ampuminen tietää ruotsalaisen ja norjalaisen kansanperinteen mukaa aseen tärvääntymistä ampumakelvottamaksi. Suomalaisia kohdellaan perinteessä julmimmin. Jos ammut kuukkelin, metsästysonni on menetetty loppuiäksi. Norjalaisen perinteen mukaan on paras pysyä poissa metsätöistä, jos sinne mennessäsi näet kuukkelin. Se tietää sille päivälle jotain onnettomuutta. Norjalaisten mielestä kuukkelin ääni on jostain maan alta tulevaa maahisten ääntä.

Kuukkeli ei pesi Saksassa. Niinpä sen ilmestymistä sinne pesimäalueen huonon ruokatilanteen vuoksi on pidetty todella synkkänä ennusteena. Se on tuonut tullessaan sotaa, ruttoa ja muita kärsimyksiä.

Oheiskuvan olen ottanut viime viikolla.

2 thoughts on “Kuukkeli – pahanilmanlintu – sielunlintu, kansanuskomuksia

  1. […] yhdeksi postauksieni hakusuosikiksi on viime aikoina tullut noin vuosi sitten kirjoittamani juttu kuukeliin liittyvistä kansanuskomuksista. Aina sitä on joku silloin tällöin käynyt kurkkaamassa, mutta viimeaikoina siihen on osunut […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s