Havistelua


Kaduttaa aikalailla. LLY:n ulkopuolisille kerron aluksi, että Lapin läänissä on ollut meneillään pilottihanke, jossa seurataan läänin alueen talviluntuja vähän samaan tapaan kuin 3 kertaa järjestetyssä lintuatlaksessakin, jossa kartoitettiin pesimälinnustoa. Nyt katsotaan mitä lintuja ja missä täällä talvehtii. Talvilintuatlasta vetää Arktisen keskuksen dosentti Jukka Jokimäki. Tämän linkin takaa löytyy tämän hetkinen atlastilanne 10 x 10 kilometrin ruutuina. Rovaniemen kaupungin alueella kartoitus tehdään 1 x 1 kilometrin ruuduissa ja linkki sinne on taas tämä.

RäkättirstasSivuston ylläpitäjä Suopajärven Pekka herätteli viime viikolla katsomaan tilastoja vähän tarkemmin. Kartoituksessa on paljon ruutuja, joiden kartoitusaste on heikko. Huonoa omaatuntoa potien otin kohteekseni yhden harmaaksi eli heikolle jääneen ruudun kaupungin alueelta. Puolitoistatuntia kiertelin siten Ylikylässä. Mitään kummempaa en nähnyt, mutta kirjasin kaikki havaintoni Tiiraan ja kun kävin parin päivän päästä katsomassa ruutua, se olikin muuttunut keltaiseksi. En tiedä olisiko siellä joku muukin käynyt. Tiirasta en ainakaan sellaista havainnut. Ainoa vähän ”parempi” havainto sille päivälle oli kuvan räksä, joita talvehtii täällä poikkeuksellisesn paljon. Ensi viikolla aion ottaa takaisin laiskuuttani. Toki olen nytkin kirjannut ylös talitiaista myöten kaikki havikseni normaalia tarkemmin, mutta vähällä vaivalla olisin voinut olla mukana atlaksessa enemmänkin.

pikkuvarpunenBriteistä alun alkaen 2006 liikkeelle lähtenyttä bihabongausta en kuitenkaan ole jättänyt väliin. Asun kerrostalossa, jossa havainnot jäisivät vähiin. Eteläranta 8:n pihassa olin jo aiemmin kiinnittänyt huomioni hyvin hoidettuun ruokintaan. Kävin kilauttamassa Luusuoiden ovikelloa ja kysyin olisiko mahdollista tehdä pihabongaus heidän pihassaan. Lupa tuli ja yhteistyö on muutenkin jatkunut siitä asti. Tänään oli vähän poikkeava päivä. Lapin Kansan uutispäällikkö soitti minulle eilen ja kysyi voisiko heidän toimittajansa ja kuvaajansa tulla tekemään juttua. Kysyin isäntäperheenkin luvan. Aloitin tunnin session yhdeltätoista ja vartin sen jälkeen lehtiväki tuli paikalle. Rantsu on pikkuvarpusten rantaumisaluetta Rovaniemelle. Ennen lehtiväen tuloa ehdin vähän arvioimaan varpusten ja pikkuvarpusteen määriä. Alakanttiin arvioin, että paikalla oli 20 pikkuvarpusta ja 10 varpusta. Suhde oli arvio. Otin eri aikoina maassa ruokailevista linnuista kuvia ja niistä laskettuna arvio lintujen suhteesta osui melko oikeaan. Pikkuvarpusia oli kuvien mukaan hieman enemmän kuin suhteesa 2:1. Pikkuvarpunen on muuten yksi niistä edellisessä postauksessa mainitsemistani taviksista, joista ei paljon ole kuvia. Tässä niitä kuitenkin Luusuoiden ruokinnalla.

taviokuurnaTiesin etukäteen, että pihan pihlajissa käy taviokuurnia. Eipä niitä vain tunnin tarkkailun aikana paikalle tullut. Ajoin kotiinpäin Lehtikarintien kautta. Sieltä löytyi 7 kuurnaa, 2 koirasta ja 5 naaraspukuista. Niitä kuvatessani ohi meni muutamia ulkoilijoita, jotka jäivät juttelemaan. Osa oli jo aikaisemmin linnut nähnyt ja ne tunnistanut, mutta osalle olivat aivan uusia tuttavuuksia. Olen ennenkin kirjoittanut, että kamera on ihan viehko väline keskustelun avaukseen. Monia kiinnostaa mitä kuvaan ja siitä juttu luisuu kuvattavaankin helposti.

Monta kertaa olen lukenut ja kuullut, että mustat pihlajanmarjat eivät linnuille kelpaa. Pari vuotta sitten kuvasin tilheä syömässä umpimustaa marjaa ja tämänpäiväiset kuurnat napostelivat kuvan linnun tavoin niitä hyvällä halulla. Kuurnille ei tietenkään marjan lihalla ole väliä, siemenhän sen ratkaisee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s