Olipa päivä


Antti ajoi illalla Sitikalla äitinsä luo yöksi. Aamutuimaan soi puhelin ja poika väitti, että autoa ei saa johdon päähän. Istukka on jotenkin vaurioitunut. Auto oli ollut kylmiltään yön yli liki 30 asteen pakkasessa eikä suostunut lähtemään käyntiin ennen esilämmitystä. Vähintäänkin pyysin Anttia yrittämään vielä kerran. Olin lähdössä taas katsomaan saisinko kelvollisia kuvia linnuista huurrepuissa. Vähän ajan päästä soi puhelin, että auto oli lämpiämässä. Jälkeenpäin ajatellen pitää olla kädet kyynärpäitä myöten ristissä Antin toimille. Tänään oli moneen kuukauteen hienoin kuvauspäivä monessakin mielessä.

Poika toi auton vähän ennen kymmentä ja lähdin melkein samantien liikkeelle. Olin Tavivaarassa joskus vähän ennen yhtätoista. Pitäisi panna tarkat kellonajat ylös Anssin tavoin, jolla on minuutin tarkkuudella jokainen havainto. Tarkoitukseni oli ottaa ihan tavallisista lajeista kuvia lumisissa ja huurteisissa puissa ja niinpä muutin kameran asetuksia. Tavoistani poiketen poistin sarjakuvauksen ja muutin tarkennuksen kertatarkennukseksi. En ehtinyt kauankaan istua, kun kaksi punatulkkukoirasta otti yhteen. Kennolle jäi kuva uhittelusta, mutta sekunttia myöhemmin tapahtunut yhteenotto jäi kuvaamatta. Harmitti.

170113_4983-1Puolisentoista tuntia istuin ja kuvasin harvakseltaan. Sitten alkoivat näpit olemaan sen verran jäässä, että auto oli pakko panna käyntiin ja lämmitellä sormia. Ajattelin ajaa pirssin syrjemmäksi, etten häiritsisi lintujen ruokailua pakkaspäivänä (tässä vaiheessa 23 astetta), mutta jäin kuitenkin paikalleni. Käynnistäminen karkotti suurimman osan linnuista, mutta ei aikaakaan kun tiaiset, punatulkut ja kuukkelit palasivat. Sitten paikalle pölähti ties monettako kertaa tänään pikkutikka, joka istahti mukiinmenevälle paikalle kuvattavaksi. Sammutin moottorin, avasin ikkunan, mallasin hernepussin paikalleen ja sain siitä muutaman muokattavaksi kelpaavan kuvan. (kts edellinen postaus). Pikkutikallakin on muuten ainakin näin talviolosuhteissa selvästi ainakin punatullkua parempi suojaväri.

170113_5030-1Kiitos pikkutikan auto ei ollut enää käynnissä, kun paikalle tuli vanha tuttu harmaapäätikkanaaras. Se on sen verran arka lintu, että moottorin käyntiääni olisi voinut pelottaa sen kauemmaksi. Sain siitä tänään ehkä parhaimmat kuvat, joita lajista olen koskaan saanut. Ismokin näki linnun sisältä ja lähetti tekstarin, että onko se naaras vai koiras. Koiras olisi ollut minunkin toivomus. Ismo on kerran sen nähnyt paikalla. Sekin on rengastettu lintu ja Ismo haluaisi saada sen kiinni kontrollia varten. Olisiko se hänen vuosia sitten Tavivaarassa rengastamansa lintu.

Vajaa kaksi tuntia paikallaan riitti. Sormet olivat niin jäässä, että oli taas pakko lähteä eteenpäin. Paavalniemestä on jo jokin aika sitten avattu jäätie Kemijoen yli Rantsulle. Oikaisen ensimmäistä kertaa sitä kautta katsomaan mitä joen pohjoispuolella näkyisi. Kovin oli hiljaista ja jatkoin matkaa Ounasvaaralle.

170113_5105-1Kun keräsin parkkipaikalla vermeitä kaulalle ja olkapäälle, vilahti jossain silmäkulmassa rillien ulkopuolella joku ruskea laskeutumassa maahan ihan lähelle. Jahhas, pähkinähakkihan se sieltä tuli. Niitä on sillä paikalla tavattu jopa 6 yhdellä kertaa. Sitten alkoi jossain roksuttamaan: mitä ihmettä hakilla, ohutvarpaisella, suht raskaalla varislinnulla on tekemistä hötylimisessa umpihangessa. Einestä siellä ei ainakaan ole. Jäin seuraamaan olettamaani laskeutumispaikkaa, mutta mitään ei näkynyt ja meinasin jo lähteä eteenpäin. Sitten alkoi mättäikön lumikummun takaa näkymään pää ja kohta koko lintukin. Vot, pyyhän se siellä. Koiras tepasteli näkyviin ja sain siitä koko joukon kuvia, ennekuin se lensi syvemmälle metsään. Olen kuvannut pyytä silloin tällöin, mutta aina puuhun. Kesäaikaan olen yrittänyt saada kuvia maassa olevasta linnusta, mutta niistä ei ole tullut kelvollisia.

Olen tähän laittanut, pikkutikkaa lukuunottamatta, kuvia, jotka eivät ole aivan peruspönöjä vaikka niitäkin on tänään syntynyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s