Hienoa pakkasaikaa


Tänään oli taas kirkas pakkaspäivä, joka alkoi mukavalla sohvapinnalla. Näin kuinka ikkunan taakse lehtikuusen latvaan lensi neljä taviokuurnaa. Ne laskeutuivat maahan ja alkoivat syödä taloyhtiön parkkipaikalla maasta jotain. Meininkini olikin lähteä kuvajahtiin, mutta ennenkuin ehdin ulos, kuurnat olivat häipyneet omille teilleen ja tilalle oli tullut kahdeksan tilheä. Joku oli käynyt heittämässä maahan läjän puolukoita, joita linnut havittelivat. Puolukoissa ei taida olla tarpeeksi siemeniä, jotta ne kuurnille kelpaisivat, mutta tilhille marjat näyttivät maistuvan.

150113_4661-1Kävin hakemassa Sitikan hallista ja Ounaskosken sillalta näin, että nousemassa oleva aurinko värjäsi Kemijoen länsipuolen rannat upean lilan värisiksi. Kyöräsin itseni viivyttelemättä laavupaikan parkkiin, mutta myöhästyin muutaman minuutin. Valaistus oli muuttunut jo oranssin väriseksi. Hienon väristä oli sekin. Harmittaa ihan lievästi, että jäin kotipihaan kuvaamaan niitä tilhiä, jotka kuvat kaikki poistin kelvottomina tietokonetaivaaseen.

SONY DSCViimeisen viikon aikana on ollut muutamia hienoja päiviä, joina taivas on tarjonnut uskomattomia värikokemuksia. Jokaista hetkeä ei ehdi eikä pysty kuvaamaan, mutta silloin tällöin sattuu jotain kohdalle.  Netti on nyt pullollaan tuntureilla kuvattuja hienoja valoja. Tämän kuvan otin lauantaina olkkarin ikkunasta. Olin keskipäivän kierrellyt ja odottanut, että taivas alkaisi vaihtaa väriään. Tunnin ehdin olla kotona ennen kuvan ottamista. On tämäkin vuoden aika hienoa vaikka joutuukin välillä kärvistelemään pakkasessa.

150113_4733-1Viikon ajan on täällä ollut tuuletonta. Hentoa lunta ja kuuraa on kertynyt puihin ja maisema on hykerryttävän upea. Olen viime päivinä yrittänyt saada linnuista ja lumesta kuvia, mutta vielä ei ole tullut toivomaani otosta. Huomiseksi on luvattu jo tuulta, joka pudottanee ainakin hötyluman maahan. Toivotaan, että sääennusteet erehtyvät. Tänään olin taas Tavivaaran ruokinnalla ja yritin kuvata ihan tavislajeja puihin kertyneen lumen kanssa. Sieltä tämä punatulkku. Ismo kävi vaihtamassa muutaman sanan ja kertoi, että harmaapäätikka oli ollut aamulla pitkästä aikaa paikalla, mutta eipä sattunut samaan aikaan kuin minä sinne.

Ismo työkavereineen on käynyt lingon kanssa tekemässä tilaa auton saamiseksi lähemmäksi lintuja. Kiitos siitä.

Tavivaarassa kuvaan autosta, joka on aivan kelvollinen piilokoju. Äkkipäätään voisi ajatella, että helppoahan se toimia lämpimästä autosta. Eipä se vain näin ole ainakin kolmesta syystä. Tarkkaa havaintoa minulla ei ole kuinka linnut suhtautuisivat auton käyntiääneen. Epäilen, että ainakin arimmat sitä vieroksuisivat. Auto tärisee hieman käydessään. Tähän aikaan vuodesta huonossa valaistuksessa kamera on tuettava johonkin. Käytän melkein avoimen ikkunan päällä olevaa hernepussia, jonka päällä kamera on. Pussi ei pysty eliminoimaan tärinää. Kuvausta aloitettaessa on odotettava vähintään viisi minuuttia ennenkuin homma onnistuu. Lämpimästä autosta pakenee lämmintä ilmaa, joka aiheuttaa kameran objektiivin eteenkin selvää väreilyä. Sama juttu olisi auton käydessä koko ajan. Niinpä tänäänkin tarkenin istua kylmässä autossa vähän yli kahdenkymmenen asteen pakkasessa vain puolitoista tuntia ennekuin sormien jäätyminen pakotti lähtemään pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s