Loppuvuotta


Joulunalusaika ja pyhätkin ovat menneet laiskotellen. Tapanina käytiin Krissen kanssa pari tuntia tuulettamassa kinkkumössöjä ja ulkoiluttamassa kameroita. Tavattiin vain pieni tilhiparvi Linja-autoaseman pihassa ja Vapaudentiellä joitakin taviokuurnia.

Ismo ja käpytikkaEilen ajeltiin puolilta päivin Tavivaaraan. Ajoin auton tavallisen paikkaan lähelle ruokintaa ja ennen kuin ehdin sammuttamaan auton Krisse huomasi, että Kreivin Ismolla on verkkoja pyytämässä. Peruutin pois paikalta ja ajettiin auto kauemmaksi parkkiin. Toisen kerran tänä talvena pääsin seuraamaan kolmen tikkalajin yhtäaikaista ruokailua. Paikalla oli käpytikkauros ja -naaras, pikkutikka ja harmaapäätikka. Toinen käpytikoista lensi verkkoon, jossa entuudestaan oli joitakin talitiaisia ja yksi punatulkkunaaras, joka oli rengastamaton samoin kuin muistaakseni kaksi talitiaisista. Kuvassa Ismon kädessä oleva käpytikka on oma kontrolli, eli Ismon jo aikaisemmin samalla paikalla rengastama lintu. Samoin olivat muutkin talitiaiset. Ismon parikymmentä vuotta jatkunut rengastusrupeama on muutamaa kymmentä lintua vaille huikeaa 20.000 linnun rajaa. Lajejakin on reippaasti yli sadan. Nostamme hattua. Seurasimme vielä toisenkin rupeaman mitä verkkoihin jäisi rupatellen niitä näitä. Toisella kokemiskerralla löytyi kontrollien lisäksi vain yksi rengastettava talitiainen.

Kuutamo OukullaTänään kävin hakemassa Krissen puoli yhdeksän jälkeen ja kyyräsimme itsemme palelemaan 25 asteen pakkasessa Oukun laelle. Hiihtohiisin jälkeen jouduimme vähän ihmeeksemme tarpomaan umpihankeen Juhannuskalliolle päin. Kukaan ei ollut siellä vielä liikkunut. Sattui vähän vahingossakin ihan mielenkiintoinen aamu. Luoteessa loisti täysi kuu ja kaakosta alkoi aamun puna nostamaan päätään. Hetken aikaa oli vähän vaikeaa päättää kummallekko taholle kameran sojoittaisi. Kuu kuitenkin voitti, koska oli helpommin valotettavissa. Toista tuntia kärvistelimme ja sitten oli pakko lähteä sulattelemaan marlboromiehen ääreisverenkierron heikkouden kylmettämiä näppejä. Jossain on raja, kun joutuu osin paljain käsin toimimaan.

Iltapäivän aikaan ehti partaani tulla muutama harmaa haiven lisää. Pahnanpohjimmaiseni Jaana muuttaa neljättä kertaa neljän vuoden sisällä Suomessa, tällä kertaa Rovaniemeltä Ouluun. Lisäksi hän on ehtinyt käydä siinä välissä 9 kuukautta asumassa Kiinassa. Jaana oli vuokrannut ison pakettiauton paikalliselta yksityishenkilöltä. Kuorma saatiin pakattua puoli kahden maissa. Täällä päässä olivat mukana Jaanan äidin perhe ja Krisse ja minä. Oulun päässä purkajia ei täältä tarvittu. Isoveli Antti lähti auton kuskiksi. Pirssi kuitenkin simahti ennen Keminmaata ja se saatiin matelemalla Savotan Sannin pihaan. Siinä vaiheessa isän sydämmensykytys ja verenpaine taisivat kohota. Auton vuokraaja lähti tavoittamaan muutajia kuorma-autolla. Kuorma saatiin nopeasti siirrettyä uuteen kyytiin ja Anttikin vielä ehti viimeiseen Kemistä tänne tulevaan junaan. Vaikka auton kanssa oli hankaluuksia ja muuttomatka venähti ja mutkistui, tenavat kehuivat vuokraajaa Romaria tilanteen nopeasta ja kuulema mukavasta hoidosta.

Joskus näinkin kaikesta potutuksesta huolimatta.

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoilleni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s