Ut i Naturen


Olen jo vuosia sitten kyllästynyt telkkarin Afrikasta, Aasiasta tai muualta päiväntasaajan alueilta kuvattuihin luontodokkareihin leijonista, tiikereistä tms meikäläisittäin eksoottisista eläimistä. Paljon mieluummin katsoisin luontofilmejä eurooppalaisesta tai kotoisasta luonnosta. Niitä vain näkee harvakseltaan. Niitä täytyy olla ostettavissa enemmän kuin nykyisin esitetään. Pokkeuksena ovat norjalaiset Ut i Naturen-ohjelmat, joita silloin tällöin tulee suomen- ja ruotsinkielisiltä kanavilta.

Suomalaisilla TV-kanavilla on pian jokaisella oma ”luonto-ohjelmansa”. Kaikki pyörivät metsästyksen tai kalastuksen ympärillä, joista jälkimmäiset kaiken lisäksi ovat muka kalakantoja säästäviä pyydystä-ja-päästä-juttuja.  Eivätkö suomalaiset muka osaa nauttia luonnosta muuten kuin liikkumalla perhovapa tai kivääri olalla (tai sitten kamera niinkuin minulla)?

Viime päivien pilviset ja pimeät päivät ovat pitäneet minutkin neljän seinän sisällä. Kuvaamiseen ei muka ole ollut tarpeeksi valoa. Miksi siis lähteä ulos? Hieno tekosyy laiskotella. Välttääkseni imurointia ja muuta siivoamista olen keksinyt entisten lisäksi uuden hienon sijaistoiminnon.

LyngenOlen katsonut viimepäivinä muutaman vanhan Ut i Naturen ohjelman netin kautta. Norjalaiset osaavat tehdä luonto-ohjelmia. Osa on ihan oikeasti jostain lajista tai paikasta kertovia jutuja. Osassa taas lähdetään retkelle (gå på tur) ja katsotaan luontoa ihmisen kautta ja kuinka he ympäristönsä kokevat. Jälkimmäiset ovat melkein mielenkiintoisempia, kuin esimerkiksi jostain lintuasaaresta kertovat ohjelmat. Norjalaiset osaavat nauttia luonnostaan meitä paremmin. Suomalaisella pitää olla jokin tarkoitus, metsästys, kalastus tai marjastus metsässä olemiseensa. Norjalaisille luonto, metsä tai tunturit ovat tarkoitus. Miksi meillä ei tämänlaisia ohjelmia tehdä.  Ut i Naturen-ohjelmia löytyy netistä osoitteesta http://www.nrk. no/serie/ut-i-naturen ja vanhoja ohjelmia lisäksi klikkaamalla sivulta linkkiä alle sendinger. Ohjelmiin saa norjankielisen tekstityksen. Puhutusta mongerruksesta on vaikea saada selkoa, mutta tekstin kanssa auttavalla ruotsinkielenkin taidolla pysyy jyvällä.

Pakollinen kuva on otettu 8.7.12 Skibottenin lähellä. Taustalla on norjalaisittain rehvakkaasti Lyngenin Alpit.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s