Mahdollinen uusi perinne ja vähän kuurnista


Lainaanrannan lauluYliruokasen Matti asui vielä neljä vuotta sitten Valtakatu 37:ssä Lainaanrannan tuntumassa. Hänelle heräsi ajautus kajauttaa itsenäisyypäivänä laulu isänmaalle lähitalojen parvekkeilta. Homma jäi silloin aikomukseksi, mutta tänä vuonna ideaan tarttuivat Talvensaaren Leena, Janhusen Ese, Kyllin Mane ja Ollakan Ilkka. Tieto tilaisuudesta levisi lähinnä sosiaalisen median välityksellä ja keräsi jo ensimmäisellä kerralla parinkymmenen asteen pakkaseen toistasataa henkeä. Mane juonsi, Ilkka johti laulua ja  Leenan ja Esen parvekkeelta säesti Mikkolan Hannu saksofonillaan. Soittimen kehittämisessä lie vielä mahdollisuuksia. Handen sakspiipun venttiilit alkoivat jämähtämään jäähän ennen setin loppumista. Parikymmenminuuttisen aikana laulettiin mm. Maamme-laulu, Sininen ja valkoinen, Rakovalkealla ja Maa on niin kaunis. Hieno tapahtuma, jolle toivottiin jatkoa. Jälkeenpäin turistessa Ese keksi esittää, että miksei juhannusaattona voisi olla samanlainen tapahtuma mahdollisesti kilpalaulantana joen toisen puolen, Mäkirannan asukkaiden kanssa.

taviokuurnaKeskiviikkona oli taas kameroiden ulkoilutuspäivä. Tarkoitus oli etsiä kaupungilta isoja tilhiparvia, joita aamuhämärissä olin nähnyt parvekkeelta Maakunta- ja Hallituskatujen koivuissa. Ei niitä vain pyrähtänyt kuvausetäisyydelle. Taviokuurnia sitävastoin tuli vastaan ja oli jäämässä jalkoihin melkein kotiovella. Korkalonkadun ja Ukkoherrantien kulmauksessa oli kuvan  veijari napsimassa jalkakäytävällä hiekoitushiekan pienimpiä jyväsiä kupuunsa.

Tämä syksy tai alkutalvi on ollut poikkeuksellisen hieno taviokuurnien esiintymiselle. Birdlifen tilastojen mukaan koko maassa on ilmoitettu 15.9.-15.11. yhteensä vajaa 4300 kuurnahavista. Normaalisti ilmoituksia on samana ajankohtana 170-460. Minäkään en ole ilmoittanut lähellekkään kaikkia näkemiäni lintuja ja uskon monen muunkin toimineen samoin. Ei jokaista risausta tule pantua tietokantaan vaikka tietysti pitäisi. Keskiviikkona näin viitisenkymmentä kuurnaa puolen kilometrin säteellä kotoani. Yksikään niistä ei vielä ole Tiirassa. Poikkeuksellista tämän talven esiintymisissä on, että myös Etelä-Suomessa on tehty runsaasti havaintoja taviokuurnista. Vaellus lie lähtöisin jostain Venäjän puolelta.

taviokuurnaOsa kuurnista ruokailee pihlajissa, mutta omien havaintojeni mukaan enemmistö kuurnista napsii suuhunsa tilhien maahan pudottamia pihlajanmarjoja ja niiden siemeniä. Liekö se helpompaa kuin itse irottaa marjat tertuista. Molemmat linnut syövät pihlajanmarjoja, joita tänä syksynä on ollut viljalti koko maassa. Ainakin Rovaniemellä pihlajat ovat olleet notkollaan marjoista, joita vieläkin on marjalinnuille syötäväksi paljon huolimatta monituhatpäisistä tilhiparvista. Tilhien ja taviokuurnien ruokavalio poikkeaa toisistaan huolimatta samojen marjojen syömisestä. Tilhi syö marjasta marjalihan ja kuurna mupeltaa sen nokastaan ulos ja syö vain siemenen. Lumen ollessa maassa on helppo nähdä onko pihlajassa vieraillut tilhi- vai taviokuurnaparvi. Kuurnien jäljiltä maa on punaisenaan marjan hedelmämaltoa ja tilhien jäljiltä kokonaisia marjoja tai pelkkiä siemeniä.

Kuurnat ovat muuten täysin pelottomia. Varovasti lähestyen niitä pääsee tarkkailemaan metrin päästä. Jalkakäytävillä ruokailevat linnut hätkähtävät oikeastaan vain polkupyörällä liikkujia. Jalankulkijoita väistäessään ne vain hypähtelevät hieman kauemmaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s