Hieno, vaikea valo


Kaikissa medioissa on taas kerran noussut valtakunnan ykkösuutiseksi, että Suomessa ja jopa Helsingissäkin sataa talvella lunta. Aihe pysynee otskoissa seuraavat pari, kolme päivää. Ikävää tietysti myräkän katkomat sähköt.

Meillä on ollut muutama kuulakas pakkaspäivä. Rovaniemellä on omassa mittarissani ollut aamulla enimmillään 15 astetta, mutta jossain Sallan perukoilla elohopea lie laskenut 27 asteeseen. Sunnuntaina pitäisi sääennusteen mukaan tulla lisää lunta ja päästäisi käsiksi kunnon talveen.

Tänään jäi kameran ulkoilutus siihen, että ehdin pukea toppahousut jalkaan ja Jaana tuli tänne odottamaan lupaamaani avokadopastaa.

tilhiKolmisen viikkoa mennään vielä pimeämpään suuntaan. Taivas on ollut viime päivät pilvetön ja aurinko on yrittänyt nostaa itseään näkyville vaarojen yli.  Se on saanut kaupungin korkeimpien kerrostalojen yläkerrokset ja aukeimpien paikkojen puiden latvat valaistua, mutta maahan asti ei valo ole yltänyt. Tämä vuodenaika on kuvaajan kannalta mielenkiintoinen ja haastellinen. Tai oikeastaan haaste on kameralla. Vaikka taivas olisi kuinka pilvetön ja ilma kirkas ihmissilmään, kamera ei sitä oikein oivalla. Valoa on kaikesta huolimatta vähän. Valon värikin on jotain aivan muuta kuin keväällä tai kesällä. Eilen puolen päivän aikaan  otettu kuva tilhiparvesta kirjaston edessä olevien koivujen latvoissa. Ummikon taitaisi olla vaikea tunnistaa lajia ainakaan värien perusteella.

taviokuurnaSamoin kävisi tämän linja-autoaseman pihassa kuvatun taviokuurnan kanssa. Kuva on aamupäivän auringon värjäämä. Kyseessä on naaraspukuinen lintu. Tarkkaan sitä on mahdoton määrittää. Naaraat ja ensimmäisen vuoden poikaset ovat saman värisiä. Perusväri niillä on oransinruskea, mutta auringon valo muuttaa sen aivan toiseksi. Kuvankäsittelyssä näistä voisi olla helppo hakea se linnun oikea väri, mutta en pidä sitä tarpeellisena. Valon sävy on haittaakin suurempi rikkaus.

281112_2969-1Postauksen aikajana on käänteinen. Viimeinen kuva on koti-ikkunasta otettu kuva auringon nuosua vasten Aluehallintokeskusken koivun latvoissa istuvista tilhistä.

Kuvaaminen on jatkuvaa tasapainoilua kameran ISO-arvojen sietokyvyistä. Tämän jutun ensimmäinen tilhikuva on otettu ISO-arvolla 200, kuurna ISO-arvolla 400 ja auringonnousu taas ISO-arvolla 200. Edellisen postauksen harmaapäätikka on kuvattu ISO-arvolla 800.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s