Uusi haaste


Huomenna on, jos luoja suo, on Lapin ja Kuusamon yhdistysten maastokauden päättäjäiset. Porukkaa tulee molemmista yhdistyksistä. Osa yöpyy paikalla Olkkajärven Metsästys- ja Kalastuseuran kämpällä, osa ajaa kotiinsa nukkumaan. Tilaisuuteen ilmoittautuneita on 14 henkeä, mutta tavan mukaan paikalle tulee väkeä, jotka eivät ole välittäneet ennakkoon ilmoittaa tulostaan. Minä olen järjestänyt tilaisuuden. Muuten homma on ihan ok, mutta en ole ollut koskaan ruokkimassa tämän kokoista porukkaa. Paljonko mitäkin einestä pitää varata jne. Lisäksi ruoan pitäisi olla sen verran simppeliä, että en itse joudu viettämään pitkää tovia keittiön puolella ja jäämään sen myötä mielenkiintoisten keskustelujen ulkopuolelle. Olen varannut mielestäni riittävän määrän hirven paistijauhelihaa ja tarvittavia juureksia perunoiden lisäksi. Ajamme Krissen kanssa paikalle hyvissä ajoin ehtiäksemme tekemään valmistelut ennen porukan kokoontumista. Sitten vain jauhelikeitto porisemaan. Aamupalaksi on varattuna kaurapuuroainekset ja jugurttia toivottavasti riittävä määrä.

Krisse on ollut täällä perjantai-illasta alkaen. Säät eivät ole oikein suosineet havisteluja eivätkä varsinkaan lintujen kuvausta. Keskiviikkoon asti taivas oli paksussa pilvessä ja päivittin satoi vettä, räntää tai lunta. Ensimmäinen sateeton ja osin pilvetön päivä oli keskiviikko ja torstaina sitten taivas kirkastui. Jonkin verran päästiin kuvaamaan tilhiä.

Tiistaina kahden jälkeen löydettiin seurakuntatalon pihlajista kaksi Sylvian joululaulun lintua, mustapääkerttua, (Sylvia atricapilla). Mökillä Keski-Suomessa näin kesällä paljonkin mustapääkerttuja ja joku todennäköisesti pesikin tontilla, vaikka en pesää löytänyt. Täällä pohjoisessa se on kuitenkin pikkuharvinaisuus, joka jostain syystä havaitaan useimmin juuri muuttomatkallaan syksyisin. Rovaniemellä on alkutalvea viettänyt lähes vuosittain muutama yksilö. Keskiviikkona käytiin paikalla pari kertaa etsimässä lintuja. Koiras löydettiin taas hämärän laskeuduttua kuvausvalon jo loputtua. Torstaina alkoi paikalle kerääntyä muitakin kuvaajia parempiin olosuhteisiin. Nyt lintuja olikin kolme, 2 koirasta ja yksi naaras. Tänään on Tiiran mukaan bongattu paikalta vielä yksi koiras. Torstaina valo riitti kuvaamiseen asti.

Tämän päivän tavoite oli löytää Krisselle taviokuurnia kuvattavaksi. Ne olivat alkurynnistyksen jälkeen hetken hukassa. Niistä ei tehty juurikaan havaintoja viimeisen viikon aikana. Nyt niitä on taas syystä tai toisesta helppo löytää. Ensimmäiset neljä löydettiin Pallarintien ja Koskikadun kulman pihlajasta. Isompi katras oli sitten Piisivalkeantien päässä. Paikalla oli arviomme mukaan 25 lintua, jotka viihtyivät pääosin maassa aurauspenkoilla. Linnut kävivät nokkimassa koirien virtsaa. Hakivatko ne siitä suolaa vai mitä. Mielenkiintoinen kysymys, josta varmaan huomenna kuullaan lisää. Nyt kaduttaa, että yritin ottaa niistä kuvia, joissa ei näkyisi keltaisia läikkiä. Itse asiassa mielenkiintoisin kuvattava olisi ollut juuri virtsan nokkimenen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s