Lumi tuli, lumi meni


Minulla on auton renkaita varten vain yhdet valssit johtuen auton mukana tulleista prameista, suurista ja leveistä alumiinivalsseista. Olivat komeat ja autoon sopivat. Kun niillä olleet kesärankaat kuluivat loppuun, en edes ajatellut satsata niiden vaatimiin renkaisiin menevää rahasummaa vaan möin ne pois. Nyt sitten alunperin talvirenkaita varten tulleet, normaalikokoiset valssit pyörivät alla niin nastojen kuin kesäkumienkin kanssa. Rengastyöt pitää käydä keväisin ja syksyisin teettämässä ammatti-ihmisillä. Olisin säästänyt vuosien saatossa moneen kertaan jostain romuttamolta ostettujen toisten valssien hinnan, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Olin hyvissä ajoin etukäteen varannut ajan huoltsarille puuhaa varten. Kun auto oli tiistaina iltapäivällä hallissa, alkoi syksyn ensimmäinen räntäsade, joka sitten myöhemmin muuttui lumeksi. Ajoitus ei olisi voinut osua paremmin nappiin.

Keskiviikkona lähdin sitten etsimään tilhiä. Tarkoitus oli saada kuvia lumen peittämistä pihlajanmarjatertuista ja tilhistä niitä napsimassa. Vennivaarasta löysinkin parinsadan linnun parven, joka ruokaili alueen pihlajissa. En ehtinyt saada kuin parisataa kuvaa niistä, kun joku nosti alueen kaikki linnut lentoon. Mahdollista petoa en löytänyt. Tilhille kelpaavat nyt vain yläoksien marjat. Alempana olevat jäävät syömättä. Voisi olla turvallisuuskysymyskin, mutta kuitenkin muutamat linnut käyvät syömässä maahan tippuneita marjoja. Mikä lie syy, marjojen paljous vai mikä? Viime viikolla kävin samoilla seuduilla kuvaamassa samoin tilhiä. Rivissä oli 4 pihlajaa, joista toisen keskimmäisen marjat eivät jostain syystä kelvanneet linnuille. Minun silmiini marjoissa ei ollut mitään eroa.

Olen parissa postauksessa kertonut toiveestani, että tilhet eivät söisi kaikkia marjoja, vaan jättäisivät osan niistä myöhemmin mahdollisesti kaupunkiinkin saapuville taviokuurnille. Kaupungilla niitä ei tietääkseni ole vielä näkynyt, mutta kaupungissa kuitenkin. Rautiosaaressa asutuksen keskeltä löytyi kuurnaparvi keskiviikkona. Minä lähdin niitä torstaina etsimään ja löysin yhdeksän linnun pikkuparven samoilta sijoilta kuin löytäjänsäkin. Taviokuurna on pähkinähakin kanssa yksi helpoimmista kuvattavista, jos niitä vain löytää. Jos kuvaaja ei hirveästi häsyä tai möykkää ja käyttäytyy kaikinpuolin rauhallisesti, lintuja pääsee kuvaamaan kännykkäkameraetäisyydeltä. Eilen kuvasin kuurnia niin läheltä, että zoomia piti välillä vääntää pienemmälle, että lintu olisi sopinut kokonaan kuvaan. Olli-Pekka oli aikaisemmin päivällä käynyt rengastamassa paikan kuurnia. Löytämäni parven kaikki linnut olivat kihlattomia. Eikun takaisin hommiin O-P. Eilisten kuvien (noin 600) karsinta on vielä kesken. Tavoite olisi päästä alle 50 kuvaan. En ole ehtinyt kuvia vielä käsitellä, mutta esimerkkinä taviokuurnanaaras. Kuurnat ovat Suomen luonnon kauneimpia lintuja. Facebookin viikonkuvaksi laitan sitten kuvan koiraasta.

Edellisessä kirjoituksessa valittelin, että lokakuun pinnat ovat jämähtäneet 49 lajiin. Edellinen ennätys on 50 havista. Eilen löytyi kolme uutta lajia: urpiainen, jonka pitikin löytyä, mutta oli minua vältellyt, taviokuurnat ja puukiipijä kaupungista Metlan toimitalon vierestä, kun kävin etsimässä siellä samana aamuna havaittua harmaapäätikkaa. Tavoite on nyt täynnä. Sen enempää en tavoittele. Jos jotain lentää vastaan, niin hyvä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s