Lintumaailma hiljenee


Lajimäärä alkaa hiipua talvisia määriä kohti. Paikalla on kuitenkin vielä runsaasti vesilintuja, rastaita ja tilhiä. Joutsenia on aikaisempia vuosia vähemmän tai sitten ne ovat aivan uusissa paikoissa. Kemi- ja Ounasjoissa vesi on runsaiden sateiden takia niin korkealla, että linnut eivät ehkä ylety syömään mm Lainaalla Koivusaaren rannassa. Enimmillään niitä on tainnut olla Ounasjokisuistossa 160 yksilöä, kun normaalivuosina niitä voi olla 300-400. Monen tarkkailijan huomion on kiinnittänyt tämän kesän poikasten vähäinen määrä. Suuremmissakin parvissa saataa olla vain muutama nuorukainen. Saman asian huomasin mökillä. Pyhäjärven joutsenpoikueet olivat kokemukseni mukaan harvinaisen pieniä, vain 3-4 poikasta, kun enimmillän olen nähnyt siellä 9 poikasen poikueita.

Viimeisessa Linnut-vuosikirjassa oli muuten mielenkiintoista tutkimustietoa Pyhäjärven kuikkien poikastuotannosta. Jukka Virtanen on tutkinut vuosikymmeniä siellä lintuja. Hänen mökkinsä on vain kilometrin päässä omastani, mutta en ole häntä koskaan tavannut. Ensi kesänä voisin käydä moikkaamassa.

Tilhiä ei Rovaniemellä ole niin valtavia määriä kuin Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun seutuvilla. Siellä on tavattu jopa 4000 yksilön parvia, jotka tyhjentävät alueen pihlajat pikaisesti viimeistä marjaa myöten. Suurimmassa täällä tänä syksynä näkemmässäni parvessa on ollut ”vain” parisataa lintua, joille einestä riittää pitkäksi aikaa. Linnut ovat vielä pääosin kaupungin laitamilla, mutta tulenevat aikaa myöten tyhjentämään myös keskustan pihlajia. Aikaisemminkin taisin jo esittää toivomuksen, että tilhet ja rastaat eivät aivan kaikkia marjoja napsisi. Lumien ja pakkasten tullessa voisimme päästä ihailemaan upeita taviokuurnia ainakin kaupungin laitaosissa.

Lapin Lintutiellisellä yhdistyksellä on menossa monia erilaisia leikkimielisiä (enemmän tai vähemmän) pinnakilpailuja. Vielä menossa olevia ovat ekopinnakisa (ilman minkään maailman motorisoitua apua tehdyt havikset), kotipinnakisa (omasta pihasta tai ikkunasta havaitut lajit) ja lokapinnakisa, jossa lasketaan kuluvan kuun havainnot riippumatta kulkuvälineestä. Tavoitteeni on saada uusi ennätys tähän kisaan. Entinen on 50 lintua. Nyt olen havainnut 49 lajia, johon havisten määrä on jämähtynyt. Listalta puuttuu muutamia taviksia, joten uskon pääseväni tavoitteeseeni, koska aikaa on vielä reilut pari viikkoa. Kisan voittoa en edes yritä tavoitella. Parhaat ja ahkerimmat saanevat parikymmentä lajia minua enemmän.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä oli Rovaniemellä varsin makoisat revontulet, jotka näkyivät kaupungin valosaasteenkin läpi mallikkaasti. Huomasin ne telkkarin elokuvan loputtua puoli yhden maissa ja meinasin lähteä hakemaan autoa kolmen korttelin päästä hallista päästäkseni kaupungin valoista pois. Onneksi en lähtenyt. Leimut olivat parhaimmillaan ne huomatessani ja kameran virittely kuvausta varten vei aikansa. Jalusta oli autossa kaukoputken kanssa. Kuvia piti yrittää ottaa tukemalla kameraa parvekkeen kaidetta vasten. 30 sekunnin valoitusajalla se ei oikein onnistu. Ainoa siedettävästi käyttökelpoinen kuva on tässä. Siitäkään en vielä ole poistanut objektiivin lyhyen pään tekemää  tynnyrivääristymää. Koulun katto on kaarevaa ja savupiippu vinossa. Tämän kuvan oton jälkeen revontulet hiipuivat. Nyt olen liittynyt revontulivaroitusten sähköpostilistalle, josta jo perjantaina tuli ilmoitus voimakkaista häiriöistä. Taivas oli kuitenkin umpipilvessä. Netistä löytyy paljon eteläsuomessakin silloin otettuja kuvia.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s