8. kerta toden sanoo


Rovaniemen Vennivaarassa on viihtynyt viikon verran välimeren alueella yleinen harjalintu. Mistä lie tänne eksynyt. Se on harhailevana havaittu LLY:n aluella lähes vuosittain. Se on nyt ihmeellisesti pysytellyt yhden kadun varrella. Olen käynyt etsimässä sitä seitsämän kertaa ennen tätä päivää. Joku on sen nähnyt 15-30 minuuttia ennen paikalletuloani tai saman verran lähtöni jälkeen. Tänään nasahti. Lintu löytyi vakiopaikaltaan. Soitimme O-P:n kanssa parille kaverille joilla oli ollut kaltaiseni huono tuuri. Kamera ei ollut sateisessa säässä mukana. Kuvia ei olisi tullutkaan linnun nopeiden liikeiden takia. Huomiseksi on luvattu inhimillisempää säätä. Jospa siitä saisi kuvan Facebookin viikkokuvaksi, tai sitten ei. Jotain muutakin voi löytyä.

Tänään oli Birdlife:n järjestämä euroopan laajuinen Eurobirdwatch-tapahtuma. Yhteistyökumppaneina Lapin Lintutieteellisen yhdistyksen kanssa oli Arktinen keskus, Lapin Maakuntamuseo ja Metsähallitus. Lintuja tarkkailtiin Arktikumin rannassa. Ennen tilaisuuden alkua aprikoimme, että kävijöitä ei taida sateisessa säässä pilvin pimein olla. Yllätys oli kuitenkin, että viitisenkymmentä ihmistä uhmasi luonnonvoimia tulemalla paikalle. Toinen yllätys oli, että puolet porukasta oli ainakin minulle ulkonäöltään uppo-outoja. Sade esti lintujen muuton ja paikalla näkyi vain tavallisia lajeja, joita tähän aikaan siellä voi olettaa olevankin. En ollut kotiin tullessani aivan yhtä märkä kuin  heinäkuisen Mallan retken jälkeen, mutta kylppäri on täynnä kuivuvia ulkoiluvaatteita. Toivottavsti ehtivät kuivua huomiseksi.

Kävin keskiviikkona Siltasen Jukan kanssa kiertämässä Ylitornion torneja ja muita havispaikkoja. Matkalta löytyi muutamia mielenkiintoisia lajeja. Iso-Vietosella kaarteli maakotka ja torneista havainnoimalla löydettiin mm. harmaasorsa, silkkiuikkuja, härkälintuja ja uiveloita ja kaksi tähän aikaan vuodesta täällä harvemmin nähtyä kottaraista.

Eilinen päivä oli vain tihkusateinen. Uskalsin ottaa kameran olalle. Puoli tuntia oli sateetonta ja sinä aikana ehdin ottaa tilhistä muutaman kuvan. Tapanani on laittaa mukaan joku viimeaikainen otos. Tässä huono peruspönö tilhestä.

Jaana oli tilannut lounaan luonani tänään. Tarkoitus oli laittaa vähän parempaa ruokaa, mutta löysin kaupasta kunnolla rasvaista siankylkeä ja soitin tyttärelle josko läskisoosi kelpaisi. Sovittin siis menu. Hyväähän sitä tuli. Syötyämme kysyin Jaanalta miltä ruoka maistui. Ja heps. Tulipa melkoinen yllätys: Jaana väitti, ettei ole koskaan syönyt läskisoosia. Aloin sitten miettiä, että silloin, kun Jaana oli tenava, aineksia sitä varten ei tainnut olla. Nykyajan nuorille meidän eläkeiässä olevien tai sitä hipovien perusliharuoka saattaa todella olla outo eines.

Palasin vielä takaisin luo blogia-sivulle, koska huomasin, että jotkut ovat avanneet tämän sivuston yli 7000 kertaa. Kiitos lapset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s