Hanhia ja lukemista Jaanalle


Facebookin viikon kuva oli tänään vielä hakusessa. Eilen otin Kirkkolammella kuvia sorsista veteen heijastuvissa koivun keltaisissa kuvajaisissa. Oilisi ollut kelvollinen kuva sinne. Tänään ajelin autolla kaupungin eteläpuolisilla alueilla. Niskanperällä jäin putken kanssa seuraamaan kynnöksellä ruokailevia lintuja, jotka olivat pääosin räksiä ja joukossa jokunen punakylki. Seuranaan niillä oli joitakin pienempiä lintuja, jotka olivat kuitenkin liikkeissään niin livakoita, että en niitä saanut putkeen tunnistettaviksi. Paikalle pölähti varpushaukka, joka tyhjensi koko kynnöksen läheiseen metsään saamatta saalista.

Varpushaukan kanssa samaan aikaan alkoi kuulumaan isompien lintujen ääniä. Äänivammaisena en pysty tunnistamaan lentoääniä ja meni hetken ennekuin löysin linnut taivaalta. Auto oli tornin parkkipaikalla ja taisi tulla myöhäisiän 50 metrin juoksuennätys, kun lähdin hakemaan kameraa sieltä. Ehdin kuvata aurasta kolmisenkymmentä kuvaa, ennenkuin se häipyi etelään puiden taakse. Olen yrittänyt Fotarilla kuvia suurentamalla ja valoitusta muutamalla varmistaa lajia. En ole kuitenkaan onnistunut. Anser (harmaahanhilaji) on jäänyt määritykseksi. Todennäköisesti ne olivat metsähanhia. Joka tapauksesessa suurin koskaan Rovaniemen seudulla näkemäni hanhiparvi.

Jaana oli iltapäivällä luonani syömässä. Hän kyseli hyllystäni jotain luettavaa. Hetken keskustelun jälkeen Jaana otti mukaansa erään lempikirjoistani Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illan. Kirja paljastaa lopullisen juonensa ihmisen kykenemättömyydestä omien tunteidensa ilmaisemiseen vasta puolivälin jälkeen. Alkupuolen se johtaa aivan harhaan. Helena Bützov on tehnyt hienon suomennoksen. Voi helposti kuvitella brittiläisen yläluokan hovimestarin puhuvan kertojan äänellä suomea. Kirjasta on tehty myös loistava James Ivoryn ohjaama elokuva pääosissa Emma Thompson ja Anthony Hopkins.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s