Parveilua


Jää- ja kuivamuonakaapit olivat aamulla huolestuttavan tyhjiä. Ei auttanut muu kuin lähteä käymään kirkolla kaupassa. Iltapäivä oli aivan mukavanoloinen ja päätin käydä pitkästä aikaa Satosuolla, joka on noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Paikka ei nimestään huolimatta ole suota vaan noin neljän neliökilometrin alue on aikoja sitten kuivatetettu viljelysmaaksi, jossa on siellä täällä pieniä metsiköitä. Alueen ympäri pääsee ajamaan autolla. Satosuo on mainio esimerkki lintuharrastajien ja maanomistajien yhteistyöstä. Maanviljelijät ovat antaneet luvan ajella kelirikon ulkopuolella heidän peltoteitään pitkin. Alue on varsinkin kevätmuuton aikaan kulmakunnan parhaita havaintopaikkoja.

Olen kesän aikana käynyt 2-3 kertaa viikossa kirkolla. Olen pitänyt aina kameraa mukana. Vähän toista viikkoa sitten tein poikkeuksen. Oli sateinen päivä ja tarkoitus oli tehdä pikareissu ostamassa perunoita. Niimpä siinä sitten kävi, että paluumatkalla Kekkilän kylässä oli pellolla 3 kurkea 30 metrin päässä tiestä. Linnut eivät karkottuneet, kun pysäytin auton eivätkä häiriintyneet vaikka nousin autosta niitä katsomaan.  Loistava kuvausmahdollisuus meni sivu suun.

Tänään olivat kamerat ja kiikari mukana. Satosuolla seurailin monestakin paikasta kurkien lentelyä alueella. Alueen itäreunalle sitten panin auton parkkiin tien vasempaan reunaan ja sain yhdeltä koululaistaksilta kiukkuiset tööttäykset. Näkösällä, kuvausalueen ääripäässä tai jo sen ulkopuolellakin, oli kurkiparvi, jossa aluksi oli 12 lintua, mutta aikani paikalla oltuani niitä oli 28 yksilöä. Kuvassa eivät näy kaikki linnut.

Parin sadan metrin päässä edellisestä paikasta oli kaunis kukkaniitty. Minulla ei nyt ole tietoa mitä kukat ovat. Lähikuvista voisin kuvitella, että ne ovat jotain kämmeköitä. Minulla ei mökillä ole kasvikirjaa mukana, mutta yritän seuraavaan postaukseen mennessä selvittää mitä ne ovat. Ovatko ne luonnovaraisia kasveja vai karkulaisia puutarhoista? Kasvit olivat kuitenkin perhosten suosiossa. Kiikarin avulla laskin parin aarin alueelta 17 neitoperhosta ja 8 sitruunaperhosta ja kolme valkoista perhosta, jotka eivät olleet sitruunaperhosen naaraita ja joita en pystynyt tunnistamaan. Saattoi jäädä joitakin näkemättäkin pitkästä kasvustosta.

Mökille ajassani isä esitti kainon toivomuksen: lämmitä poika sauna ja keitä kahvit, olen siellä puolen tunnin päästä. Olin sytyttämässä tulta kiukaaseen, kun läheltä kuului tuttu aaaoogh. Menin ovelle katsomaan ja rannan vieressä melkein sylkäisyetäisyydellä lipui kahdeksan kuikan parvi. En tarvinnut kiikareita, nokalla keikkuvat rillit riittivät varsin hyvin tunnistamaan joukosta neljä aikuista ja neljä tämän kesän poikasta. Ja kamera oli tietysti ylhäällä tuvan pöydällä vakiopaikallaan. Ei kameraa toki joka paikassa voi pitää roikkumassa olalla, mutta… Jonkinlaisena lohdutuksena tänä aamuna otettu kuva 1kv kuikasta.

Parina iltana on ollut hieno kuutamo. Täysikuu taitaa olla näihin aikoihin. Maanantaina kuu näkyi ihan muikeasti. Kuvasin sitä g11:sta männikön keskeltä ja menin sitten laiturille. Antti tuli siihen ja pyysi ottamaan tämän kuvan omia tarpeitaan varten. En olisi halunnut tupakkaa suuhun, mutta se antoi edes jotain valoa Antin kasvoille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s