Metsä hiljenee


Olen tainnut tänä kesänä ulkoiluttaa kameroitani liiankin kanssa saamatta oikeastaan mitään merkittävää aikaiseksi. Nyt on mennyt jonkin aikaa, että olen kuvannut vain mökin pihapiirin tapahtumia viitsimättä lähteä sen kauemmaksi. Eilen otin itseäni niskasta kiinni. Kiertelin lähimetsissä nelisen tuntia ja tänään toisen mokoman. Mökkiniemessäkin olen jo huomannut, että hyönteissyöjät ovat lähteneet muuttomatkalleen. Olen tavannut liikkuessani vain muutaman rastaspoikueen, jonkun kirjosiepon ja jokapuolella varoittelevia punakylkiä. Lisäksi tietysti todennäköisiä talvehtijoita tiaisia, teeriä ja tikkoja jne. Nyt tietysti kaduttaa saamattomuuteni, kyllästymiseni ja laiskuuteni.

Otin tänään tietoisen riskin. Kävelin metsäalueelle, jonka entuudestaan tiesin olevan kauriiden ja hirvien oleskelualuetta, mutta siellä olen usein tavoittanut palokärjen ja kesäkuussa kuvannut pesäkolostaan kurkkivaa poikasta. Ajattelin, että näin tuulisena päivänä siellä ei olisi hirvikärpäsiä, jotka esiintyvät hirvieläinten lepopaikoilla. Turha oli toiveeni. Nyt olen sitten haronut tiheimmällä löytämälläni kammalla tukkaani ja partaani ja aina vain välillä tunnen, että joku sitkeähenkinen kaveri lähtee jossain liikkeelle. Joskus olen löytänyt elossa olevan hirvikärpäsen paidastani pyykkikoneen kahden tunnin pesuohjelman jäljiltä. Onneksi niitä ei vielä ole pohjoisessa. Viheliäisiä veijareita ei kuule eikä näe ennekuin huomaan, että tukassa on joku liikkumassa. Yritin muutamaa saalistani kuvata, mutta en saanut teräviä kuvia.

Eilisen löntöstelyn aikana satuin metsäaukiolle, jossa vielä oli viljalti kukkivia kukkia ja niiden keskellä paljon pehosia. Sitruunaperhosia lenteli paikalla toistakymmentä ja niiden lisäksi kaksi neitoperhosta. Oli aurinkoinen ilma ja perhoset olivat aktiivisia ja arkojakin. Olin unohtanut Sonyyn telejatkeen järven lintukuvausten jäljiltä ja se ei ole omiaan auttamaan tarkennuksen toimintaa oloissa, joissa ei ole selviä kontrasteja. Otin viitisensataa kuvaa, jotka vielä on osin käymättä läpi, mutta ei taida montakaan käyttökelpoista löytyä. Yksi sitruunaperhonen suostui olemaan paikalla G11:n makroa varten. Yritin kuvata myös kolmea eri sudenkorentolajia.

Tänään lopetin retkeni samalle paikalle. Sitruunaperhosia eikä sudenkorentoja näkynyt. Paikalla oli kuitenkin kaksi neitoperhosta, jotka pilvisessä ja vähän koleassa säässä olivat sen verran hidasliikeisiä, että niitä pystyin kuvaamaan G11:n makrollakin. Ihan esimerkkinä yksi niistä kuvista. En ole vielä käynyt läpi päivän ”saalista”.

Täällä on ollut noin viikon ajan melkein tyyntä. Toissapäivänä nousi hulppea tuuli. Se sai koivujen siemenet lentämään. En muista sellaista siemensadetta. Yritin saada siitä jonkinlaista kuvaa, mutta ei siitä mitään tullut. Kun tulin ulkoa sisälle, piti minun puistella vaatteet ja tukka kuin lumisateen jäljiltä.  Siemenet takertuivat hämähäkin seitteihin. Nyt näin kuinka uskomaton määrä varvikossa ja pensaissa on niitä. Ajattelin käydä kuvaamassa niitä (taas laiskuuttani) seuraavana aamuna, mutta yöllä satoi vettä ja homma oli siinä.

Olen asunut  oikeastaan koko elämäni katuvalojen alla. Nyt olen oppinut nauttimaan pimeästä. Tähän niemeen ei näy yhtäkään valoa viikolla. Viikonloppuisin on parista mökistä näkynyt, että niissä on asukkaat. Olen usein sammuttanut mökistäkin kaikki valot ja istunut terassilla ”pilkkopimeässä” ja kuunnellut järveltä joutsenten ja kuikkien huutelua ja jostain kauempaa pohjoisesta kurkien toitottelua. Niemi on pimeä, mutta toki taivaalla on valosaastetta Saarijärveltä, Äänekoskelta ja vähän kauempaa Jyväskylästä.

Eilen loppui minun ”retriittini”. Isäni on toki käynyt täällä päivittäin, jos en itse ole käynyt kirkolla (Saarijärven keskustassa). Edinburghissa asuva vanhin poikani Antti tuli eilen tänne ja aikoi viipyä paikalla siihen asti kuin minäkin eli isäni 90-vuotispäiviin 11.9. asti. Käy toki mutkan pohjoisessa tevehtimässä äitiään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s