Turvetuotanto


Olen tähän asti pitäytynyt tällä palstalla ottamasta kantaa mihinkään asiaan vaikka joskus olisi mieli tehnytkin.

Mökkini lähelle laskee Pyhäjärven suurin laskujoki. Joki nyt on vähän mahtavasti sanottu, mutta Peltojoeksi se 4-5 metriä leveä väylä on kartassa nimetty. Joki tulee suo- ja maanviljelysalueilta ja kuljettaa selvästi humuspitoista vettä Pyhäjärveen. Kun tuuli käy sopivasti, mökin rannan vesi muuttaa väriään. Poikasena ollessani järven vettä käytettiin talousvetenä. Nyt en viitsi keittää siinä enää edes kuoripottuja.

Vapo suunnittelee joen yläjuoksulle suurta turvetuotantoaluetta, jota vastustamaan on synnytetty jonkinlainen kansanliike.

Pyhäjärvi kuuluu Saarijärven reittiin. Yksi sen haaroista tulee Kyyjärveltä Karstulan kautta (Kyyjärven reitti)  ja laskee vetensä Saarijärveen. Kyyjärvellä on suuria turvetuotantoalueita. En ole omin silmin ollut paikalla toteamassa, mutta reitin varrella on kuulemani mukaan pieniä järviä, joiden kalasto on täysin hävinnyt ja pohjaa peittää polveen asti ulottuva turveliete. Saarijärven kaupungin ympäristösihteeri Kalle Laitinen on tenhyt vuosia tutkimuksia reitillä ja saanut jo ääntäänkin kuuluville.

Aikaisemmassa elämässäni pankinjohtajana sain olla paljon tekemisissä turvetuotannosta elantonsa saavien yrittäjien kanssa. Silloin elin yrittäjien kanssa samaa elämää. Kaikki tuntui hyvältä kausivaihtelista huolimatta. Se elämä jäi taakse toistakymmentä  vuotta sitten. Pikkuhiljaa suhtautuminen turvetuotantoon muuttui. En ole pitkään aikaan oikein ymmärtänyt sitä tai siihen liitettyä uusiutuvien luonnonvarojen leimaa.

Olen ympäristöministerin kanssa samaa mieltä, että turvetuotanto tulisi lopettaa vaikka ei oliskaan nyt tätä henkilökohtaista vaaraa. Juttelin viikolla ikänsä Häkkilän kylässä asuneen vähän itseäni vanhemman miehen kanssa, joka kertoi, että joen vesi kiertää järveen tullessaan meiltä poispäin.

No nyt mukavampaan asiaan. Tapana on ollut panna jokaiseen postaukseen kuva. Olen kuluvalla viikolla kuvannut melko vähän, mutta joitain siedettäviä kuvia tuli. Osa on facebookin viikon kuvana, mutta tässä uusi  kuva härkälinnusta aamusumun viimerippeissä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s