Läjiä ja vääriä epäilyjä


Lintupoikueet ovat vallanneet niemen. Aamulla arvioin, että noin hehtaarin tontillani on vajaat 100 lintua. Eniten on räksiä. Niitä pyörii paikalla vähintään kolme poikuetta. Kaksi talitiaispoikuetta, sinitiais- ja punarintapoikueet iloisessa sekamelkassa. Lisäksi pienempiä ryhmiä peippoja, käpytikkoja, hömppiä yms. Mielenkiintoisin seurattava on iso, yli kymmenen linnun harmaasieppopoikue. Ne ovat herkeämättömässä liikkeessä. Jos istun paikallani kuistilla, rohkeimmat, tyhmimmät tai sokeimmat poikaset tulevat kuistille vieressäni olevan kukkamaljakon kukkiin istumaan. Parin niistä olen nähnyt lentävän mökin isoihin ikkunoihin, mutta kumpikin on päässyt jatkamaan matkaansa käymättä maassa.

Räksät ovat houkutelleet paikalle myös varpushaukan. Olen sen nähnyt kaksi kertaa ajamassa takaa poikuetta saamatta saalista. Kerran se kävi paikalla tarkastuskierroksella. Ei oo räksiä, ei oo. Pienemmät linnut eivät tunnu ainakaan tätä yksilöä kiinnostavan.

Onpa sitten viime postauksen tullut yksi mielenkiintoinen nisäkäshaviskin. Ilta oli jo pimentynyt, kun istuin vahtaamassa kisoja. Telkkaria katsellessa vilkaisen vähän väliä ikkunasta ulos. Vaaleaa taivasta vasten huomasin lepakon lentelevän aivan mökin vieressä. Edellisestä lepakkohavinnosta täällä on kulunut vuosikymmeniä. En osaa edes sanoa, koska olisin sellaisen mökillä nähnyt. Kisat saivat jäädä omaan arvoonsa, kun lähdin pihalle seuraamaan veijarin lentelyä.

Olen useampana aamuna joutunut putsaamaan sekä terassin laattakiviä että laituria linnunpaskoista.

isokoskeloLaiturin istuimia ovat maailman sivu käyneet sotkemassa västäräkit. Nyt on kuitenkin lattialla ollut useampana aamuna melkoisia läjiä. Sen enenpää asiaa ajattelematta olen pitänyt syyllisinä lokkeja. Toissa aamuna kärähti sitten todennäköinen syyllinen. Isokoskelonaaras istui laiturilla sukimassa höyheniään. Kuvassa näkyy myös aamun tuotos, jonka kävin myöhemmin harjaamassa rehevöittämään Pyhäjärven vettä.

sinisorsatRäksät käyvät syömässä niemen mustikoita. Kuistin kivetyksellä on ollut niiden violettejä läjiä. Joukossa on ollut muutamia sen verran suurempia ulosteita, että olen niitä vähän ihmetellyt. Eilen aamulla saattoi tekijä löytyä. Aamuvarhaisella huomasin 3-4 metrin päässä kuistista sinisorsapoikueen, joka oli syömässä mustikoita. En ollut vielä käynyt ulkona huussin takana ja jalat ristissä avasin varovasti ulko-oven ja hyttyssäleiden lomasta pääsin niiden puuhia kuvaamaan. Linnut eivät minua huomanneet, mutta poistuivat kuitenkin varsin nopeasti, mutta rauhallisesti järvelle. En ole moista koskaan nähnyt enkä liioin kuullut, että sinisorsat söisivät marjoja. Takana vasemmalla oleva lintu on juuri nielemässä mustikkaa, joka vielä näkyy.

Alkaa vain minun jälkiruoka-antioksandeteilleni olemaan vähän turhan paljon hyödyntäjiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s