Prestvannet


Keskiviikkona edellisen postauksen jälkeen ajelin Tromssaan. Krisse oli neuvonut minulle paikan Skibottenin yläpuolella, jossa olisi mahdollista kuvata tikankontteja.

tikankontti

Opastus oli aivan oikea, mutta opastettava ei osannut tulkita ohjeita vaan poikkesi tieltä kaksisataa metriä liian myöhään. Kasveja ei löytynyt. Olin kaksi yötä Norjassa ja perjantaina Kilpiselle palatessa opaskin oli mukana ja oikea paikka löytyi melkein alkuperäisten ohjeiden mukaan, ehkä hieman kauempaa kuin ohjeet olivat. Kukkivia tikankontteja oli edelleen viljalti paikalla.

Lintuja on muutenkin löytynyt vähän kuvattavaksi ja kuvia olen ottanut enemmän tunturikasveista, joiden kukinta on ollut parhaimmillaan.

Olen aikaisemmissakin postauksissa kertonut  keskellä Tromssan kaupunkia, saaren melkein korkeimmalla kohdalla olevasta Prestvannetista. Se on vähän Rovaniemen Kirkkolampea suurempi, mutta reilusti Harjulampea pienempi lampi. Sen ympäri kiertää lenkkelijöiden ja muiden ulkoijioiden suosima reitti. Lammen eteläpää on täysin rauhoitettu kesäaikaan ja polku kiertää sen kauempaa. Lähimmät omakotitalot ja muutama kerrostalokin ovat 100-200 metrin päässä lammesta. Parkkipaikalta parhaalle kuvauspaikalle on vain noin 20 metriä.

Kaakkuri ruokki poikastaan

Prestvannet on tunnettu kaakkurien kuvauspaikka. Tällä kertaa laskin enimmillään lammella 12 kaakkuria eivätkä kaikki todennäköisesti olleet edes näkyvissä. Olen tavannut siellä monia norjalaisia ja ulkolaisia harrastelija- ja ammattikuvaajia. Olimme tällä kertaa kahtena iltana palelemassa rannassa kameroittemme kanssa yhdessä saksalaisen ja norjalaistuneen, Tromssan yliopistolla työskentelevän Thilo Bubakin kanssa. Thilo on seurannut ja kuvannut 5 vuotta kuvassa esiintyvää kaakkuripariskuntaa ja osasi meillekkin ennustaa kaikki kaakkureiden liikkeet ja toimet. Kuvassa emo syöttää kaksi vuorokautta aikaisemmin kuoriutunutta poikastaan.

Valaistuksen kannalta parasta aikaa on sikäläistä aikaa neljän ja kuuden välillä iltapäivällä. Silloin valo tulee kuvaajan selän takaa parkkipaikan viereiselle rannalle, jossa on eniten toimintaa.

Prestvannet oli umpijäässä vielä kesäkuun alussa. Siitäkö johtunee pesintöjen eriakaisuus. Kuvasin kolmen illan aikana parittelevia, hautovia ja poikasiaan ruokkivia kaakkureita.

Viikonloppuksi ajoimme Krissen kanssa Kilpisjärvelle. Nyt sattui upea sää. Aikaisemmin kerroin, etten pystynyt nosusemaan Jehkakselle korkeanpaikan kammoni takia. Nyt päätimme lähteä sinne loivemman kautta.

Kapustarinta

Liikkeelle lähdettiin Mallan parkkipaikalta ja noustiin pikkuhiljaa Saanan ja Jehkaksen välistä ylös loivaa reittiä pitkin. Lintuja ei matkalla näkynyt paljoakaan kivitaskuja, niittykirvisiä ja kuvan kapustarintaa poikasineen lukuunottamatta. Kuvassa taustalla on Mallan länsirinne ja kuvan lämpöväreilystä näkyy hyvin kuinka lämmin reissu meille tällä kertaa sattui.

Matkalla tuli kuvattua monta sataa ruutua erilaisia kasveja, jotka aikanaan ilmestyvät kuvasivuilleni.

Minkä matkassa voittaa sen voimassa häviää. Tätä kautta Korkea-Jehkakselle nouseminen on leppoisaa, pikkuhiljaa ylöspäin menoa. Meillä oli kaksi autoa käytössä. Toinen ajettiin Jehkaksen parkkipaikalle ja toinen jäi Mallan levikkeelle. Matkaa kertyi gepsin mukaan 12 kilometriä, mutta se oli meikäläiselle eläkeikäiselle ja keskikuntoiselle taukoineen ihan leppoisaa kävelemistä huolimatta noin 400 metrin noususta.

Keräkurmitsa

Lähellä tunturin lakea oli Krissellä tietopaikka, jossa hän oli usein nähnyt keräkurmitsoja. Eikä se paikka pettänyt nytkään. Rötkötin mahallani kasvikuvaushommissa, kun kovan tuulen suhinan läpi kuulin mukamas kuiskauksen, että täällä on kurmitsoja. Olihan niitä kolme. Todennäköisesti emo ja kaksi poikasta. Ehdin ottaa emosta neljä kuvaa, jonka jälkeen veijarit katosivat kivikon sekaan ja tunturiylänteen toiselle puolelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s