Missä pedot


Olipa mellevät kaksi päivää. Satoi pikkuhiljaa kovan tuulen saattelemana aamusta iltaan. Lämpöäkaan ei ollut kuin himppu yli kymmenen astetta. Ei tarvinnut ajatella mökkihommia eikä miettiä kuvauspuuhia. Minulla on mukana pino kirjoja. Hyvällä omallatunnolla saatoin vain löhöillä, kuunnella sateen ropinaa ja käpyjen kopsahtelua kattoon ja keskittyä lukemiseen. Tänään aamupäivällä sää jatkui sadetta lukuunottamatta samanlaisena, mutta nyt tuuli on tyyntynyt, ilma lämmennyt ja pilvet kaikonnet. Juhannussää tulossa.

Olen ollut kohta neljä viikoa mökillä. En ole nähnyt ensimmäistäkään petolintua. Olen aikaisemmin kertonut, että Pyhäjärven saaria on pöntötetty nuolihaukkaa varten. Aikaisempina kesinä niitä on näkynyt ja kuulunutkin vastapäisestä saaresta ja mantereen keloista lähes päivittäin. Tuuli- ja varpushaukkahavainnot ovat olleet tavallisia. Parina viime kesänä mökin takaisissa metsissä on pesinyt kanahaukka. Iltaisin on silloin tällöin näkynyt helmi- ja varpuspöllöjä ja päivisin  suopöllöja saalistamassa peötoaukeilla. Nyt ei mitään. Harvakseltaan havaintoja on ollut Tiirassakin.

talitiainenKuistin vieressä on parikymmentä vuotta sitten tekemäni pönttö. Ikää näkyy varmaan katolla kasvavasta jäkälästä. Se on ollut asuttuna joka kesä. Nyt siinä on talitiaisia. Kun joku istuu kuistilla, lähimmillään noin 15 metrin päässä, linnut eivät häiriinny. Jos kuistilla seisoo, ne varoittelevat, mutta jatkavat ruokintaa. Poikaset lähtevät todennäköisesti parin, kolmen päivän päästä pöntöstä. Veijareita on ollut mielenkiintoista seurata. Pihassa liikkuu myös poikasiaan ruokkiva västäräkki. Sen nokka on ruokkimaan mennessä täynnä ötököitä. Västäräkistä ei tältä kesältä ole ruokintakuvaa, mutta kuvasivuillani on kuva väiskistä nokka täynnä ötököitä. Talitiaiset tuovat ruokaa poikasilleen hyönteinen kerrallaan. Nokan rakenne on toki toisenlainen. Sekunttikellon kanssa en ruokintaa ole seurannut, mutta emot näyttävät käyvän pesällä noin 3 kertaa minuutissa. Voisin kuvitella, että västäräkin energiankulutus on vähäisempää.

Läppärin näytöllä kuvien käsittely on vähän arpapeliä. Värit ja kontrasti riippuvat liikaa siitä missä kulmassa näyttö on. Mielenkiintoista nähdä kotona pöytäkoneen näytöltä mitä tänne ja Facebookiin on tullut tökättyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s