Stereokonsertti


Kävin iltapäivällä tapaamassa luokkakaveriystävääni vaimoineen. He ovat eläkkeelle jäätyään tulleet paluumuutajina Saarijärvelle. Olivat todella tyytyväisiä valintaansa  ja kyselivät koska minä aion muuttaa tänne. Kerroin, että ei ainakaan vielä ole suunnitelmissa. Rovaniemi on ihan hyvä paikka asua ja monet mielenkiintoiset tunturit ovat muutaman tunnin ajomatkan päässä.

Tänään on ollut kuluneen viikon paras päivä säiden suhteen. Ensimmäinen päivä,  jolloin ei ole satanut ja järvi on ollut tyyni. Lämpöäkin on vielä tätä kirjoitettaessa 14 astetta.

Ympärillä on kukkunut yhtäaikaa parhaimmillaan 4 käkeä. Laiturille mennessäni sekä oikealla että vasemmalla puolellani, osapuilleen samalla etäisyydellä ja samalla voimakkuudella kukkui kaksi käkeä. Hetken aikaa kukunta oli täsmälleen samanaikaista. En ennen ole moista stereokukuntaa saanut kuulla.

Edellisessä postauksessa kerroin, että huolettaa kuikkien vähyys. Aamulla löysin kiikarietäisyydellä tyyneltä järveltä yhdellä kiikarin kiertämällä viisi lintua. Suku on siis paikalla. Joitakin veijareita pääsin jopa kuvaamaankin, mutta melko kaukaa. Kuvat ovat vielä kamerassa, joten niitä ei nyt tule tähän.

Lähietäisyydellä on todennäköisesti kaksi joutsenen pesintää. Noin kilometrin päässä vastapäisen saaren edessä olevan luodon pensaiden välistä putkella näkyy hautova lintu. Mökin kanssa samalla rannalla noin 500 metriä luoteeseen on ollut jo vuosia pesivä pari. Niin on todennäköisesti nytkin. Ruovikon edessä päivystää yksin uiva lintu. Maalta käsin en ole löytänyt pesää, mutta sinne jää muutama katvepaikka, joihin ei kiikarilla näe.

Jos ruovikossa on pesivä joutsenpari, se näyttää tulevan varsin hyvin toimeen muiden sorsalintujen kanssa – vai onko se toisinpäin. Samassa ruovikossa on varmuudella käynnissä ainakin sinisorsan, telkän ja härkälinnun pesinnät. Tukkakoskeloparikin viihtyy saman ruovikon liepeillä, mutta pesintä ei liene vielä alkanut.

härkälintu
härkälintu

Kuikkatutkimuksestaan tunnetuksi tulleella Jukka Virtasella on mökki äsken mainitun vastapäisen saaren toisella rannalla. Hänhän on tehnyt tutkimuksiaan tällä Pyhäjärvellä ja jollain savolaisella järvellä. Virtanen tuntee tämän järven linnuston ehkä paremmin kuin kukaan muu. Hänen tietojensa perusteella on kirjoitettu Pyhäjärvestä kertovaan kirjaan linnuista kertova osio. Kirjan mukaan yleisin pesivä sorsalintu telkän jälkeen tällä järvellä on härkälintu. Kirjan tieto on vuodelta 2002, jolloin järvellä oli 50 pesivää härkälintuparia.

Edelleen kaipaan paria lajia. Selkälokkikanta on täälläkin vähentynyt. Viime kesänä näin yhden parin. 2-3 sitä edeltäneenä kesänä en yhtäkään. Vielä 10-15 vuotta sitten selkälokit olivat kalojen perkauspaikkojen kingejä. Nyt kivelle jätetyistä suolista yms kilpailevat lähinnä naurulokit ja jokunen kalalokki.

Paikalliset lintuharrastajat ovat pöntöttäneet järven saaria nuolihaukan ja tuulihaukan pöntöillä. Nuolihaukkoja saarissa pesii vuosittain 5-6 paria. Aikaisempina kesinä niitä on näkynyt ja kuulunut päivittäin useita kertoja. Nyt en ole saanut merkkiäkään niiden olemassaolosta. En ole vuosiin ollut täällä tähän aikaan enkä tunne tarkkaan niiden pesintäaikataulua. Onko vielä liian varhaista ja pesintä ei ole vielä alkanut.  Usein tässä näkyviä kana- ja varpushaukoistakaan ei ole minkäänlaista havaintoa.

Muuten se tässäkin mainittu vastapäinen saari näkyy otsikkokuvassa puiden takana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s