Nyt taisi osua


Facebookiin ehdin jo panna jutun ennakkoluuloisesta suhtaumisesta Tromssalaisten kevätherkkuun. Täällä on tapana syödä tähän aikaan vuodesta lokin munia Mack’in Tromssalainen panimo) oluen  kanssa. Olen ajatellut, että en välitä syödä kalanmaksaöljyä kiinteässä muodossa. Päätin rohkaista mielni. Maku oli kuitenkin hyvin lähellä kananmunaa. Täällä on luvallista munittaa harmaalokkia ja jotain toista lokkia, jota en nyt muista. Munitusalustoja näkee meren pohjaan tyrkättyjen keppien päässä pitkin rannikkoa.

Olen käynyt Tromssassa 4-5 kertaa toukokuussa nähdäkseni kahlaajien kevätmuuton. Joka kerta olen ollut myöhässä ja tai liian aikaisin. Nyt saattoi kuitenkin osua kohdalleen. Eilisessä blogissa kerroin, että en nähnyt kahlaajia lainkaan. Päivällä tapasin Tisnesin luonnonsuojelualueella sitä lähellä asuvan paikallisen lintukerhon aktiivin, joka kertoi, ettei ollut eilen nähnyt oikeastaan mitään. Yöllä ilma lämpeni ja heikko tuuli kääntyi etelään. Iltapäivällä auton mittari näytti 15 astetta ja meri oli peilityyni.

Tisnesin luonnonsuojelualue on Tromssan länsipuolella olevan Kvaløyanin saaren itärannalla noin 20 km Tromssasta etelään. Niemellä on varsinkin muuttoaikaan lukematon määrä erilaisia muuttolintuja. Liikkumista siellä vaikeuttaa, että se on maatalousaluetta ja Norjassa yksiyismaille ei ole menemistä ilman lupaa jokamiesoikeuksista huolimatta. Lintujen havainnointi on mahdollsita paria poikkeusta lukuun ottamatta vain niemen kärkeen asti menevältä asfaltoidulta tieltä.

isosirriAamulla ajoin ensimmäiseksi Tisnesiin. Parisaataa metriä päätien jälkeen on merenlahti, josta löysin ensimmäiset isosirrit, jotka torkkuivat nousuvedestä kuiviksi jääneillä kivillä. Kuvassa vain osa 200-300 päisestä parvesta. Samassa paikassa omilla kivillään nukkui parikymmentä punakuiria, joiden joukossa myös päivän ensimmäinen suosirri. Ylilentävä maakotka pöläytti sirrit ja kuirit ilmaan. Sirrit hävisivät omille teilleen, mutta kuirit palasivat takaisin. Paikalla oli myös vajaat kymmenen punajalkavikloa ja melkoinen joukko lokkeja, jota eivät reagoineet kotkaan millään tavalla.

Välillä piti käydä kaupungissa einehtimässä ja sieltä palatessa pysähdyin lentokentän vieressä olevalle parin hehtaarin Langnesin alueelle. Sieltä löytyi uusiksi lajeiksi lyhytnokkahanhi ja karikukko. Toinen käynti Tisnesissä antoi uusina lajeina 12 merihanhea, 2 suokukkoa ja taivaanvuohen.

Havisvihko jäi autoon, mutta jos oikein muistan, tässä päivän listaa: isosirri reilut 1000, punakuiri 23, suosirri n. 30, ristisorsa 4, maakotka, tuulihaukka, kirjosieppo, sirittäjä, punajalkaviklo n. 30, karikukko, lyhytnokkahanhi, merihanhi, taivaanvuohi. Jotain varmaan jäi pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s