Vaihtelevaa säätä


pulmunen ja SaanaAjelin eilen hissukseen Kilpisjärvelle. Keli oli mitä mainion. Aurinko paistoi koko päivän ja Kilpiselläkin oli illalla lämmintä vielä kuutsien astetta, Matkalla pysähtelin siellä täällä tutuissa lintupaikoissa mitään erikoisempaa näkemättä. Mannakoskella taisin herättää Piisilän Petrin päivätorkuilta. Petri kertoi olleensa liikkeellä aamuviidestä alkaen kiljuhanhikartoituksen takia. Koskella oli jo kohtuulisen kokoinen sula ja sen reunalla lepäili yksi metsähanhi ja yksi alli telkkien seurana. Siihen ne sulat sitten loppuivatkin. Eteenpäin mennessä ainoa sula oli Saarikoskella, josta löytyi telkkiä, tukkasotkia, jouhisorsia ja haapanakoiras.

Illalla kävin vielä kiertelemässä kameran kanssa kylällä. Kymmenen maissa tupakkatauolla päälle tuli kiertelemään 4 metsävikloa, Laitan tähän eilisiltaisen kuvan pulmusesta ja Saanasta kauniissa auringonpaisteessa.

myräkkäAamulla autoa pakatessa alkoi kovan tuulen kanssa satamaan räntää. En vielä ajatellut asiaa sen enmpää. Ajoin Rautupolun ruokinalla ja seurailin elämää tunnin verran. Paikalla oli ruokailemassa tiaisten, urpiaisten ja pulmusten seurana peipponaaras ja oksalla kävi istahtamassa leppälintukoiras. Taisi olla ainakin Kilpisen jos ei Enontekiön ensi havainto. Sitten aloin katselemaan, että räntä ei enää sulakkaan auton ikkunoihin vedeksi. Tuli mieleen, että taitaa olla paras lähteä jatkamaan matkaa. Päätielle oli jo kertynyt pieni hyhmäkerros ja biologisen aseman ruokinta sai jäädä väliin. Tullin jälkeen Jehkaksen rinteellä myräkkä sitten isiki tosissaan. Kuvasta ei oikein näy se, että lumensekaista räntää tuli vaakasuoraan taivaan täydeltä. Aja nyt sitten tuossa kesärenkailla rajoituksen mahdollistamaa satasta. Matka jatkui kolmeakymppiä ajaen joitakin kilometrejä ja parinkymmenen kilometrin jälkeen olin  sen verran alempana, että sade on oli jo silkkaa vettä.

Kun tie laskeutuu esimmäisen kerran meren rantaan Nalovuoppissa, on oikealla puolella parkkialue, jolle minulla on tapana pysähtyä. Siinä on varsikin keväisin vesilintuja ja siitä pystyy kaukoputkella katsomaan Skibottenin joensuumatalikon, että kannattaako sinne ajaa lähemmin staijailemaan. Nyt oli nousvesi korkeimmillaan eikä paikalla ollut lainkaan rantalintuja eikä liioin siinä usein näkyviä merikotkia. Tuuli siihen paikkaa kävi sellaisesta suunnasta, että auton avoimesta ikkunasta pystyi katselemaan näkyisikö mitään. Paikalla oli mm 2 kaakkuria, 2 riskilää ja 2 mustakurkku-uikkua, jotka olivat kuvausetäisyydellä ja paikassa, jossa nittä ehkä olisi päässyt lähestymään. Siihen sateeseen ei kuitenkaan kannattanut viedä kameraa. Harmitti.

Lyngenvuonon pohjukassa on myös parkkipaikka, jossa laskuveden aikaan kannatta pysähtyä. Nyt ajattelin, että sateesta huolimatta käyn katsomassa näkyisikö siellä mitään. Kiikaroinnista ei tullut mitään. Tuuli osui siihen niin pahasti, että vaikka kuinka yritti seisoa tukevasti, kiikari näytti millon taivaalle milloin jalkojen eteen.

Kun tie nousee Nordkjosbotnista (paikalliset puhuvat kaikki Vollannista) ylös Balsfjordenin rannasta, autoa joutui ihan oikeasti ajamaan kaksin käsin.

Tromssassa olen ehtinyt kiertää katsomassa niitä paikkoja, jotka voi tarkistaa autossa istuen näkemättä mitään, mitä ei näkisi milloin vain meren rantaa katsahtaa. Nyt tuuli on tyyntynyt ja taivas alkaa selkeämään. Huomiseksi ja keskiviikoksi ainakin on luvattua hyviä ilmoja. Toivotaan, että yr.no osaa asiansa.

3 thoughts on “Vaihtelevaa säätä

  1. Etsin tietoa Tromssan päivävaellusmahdollisuuksista toukokuussa ja google heitti mut tänne. Tekstissä oli hyviä tietoja! Kokeneena tromssan kävijänä ja luonnonystävänä osaat ehkä suositella päivävaelluskohdetta, joka sijaitsisi lähellä tromssaa.. Päivä aikaa, ei autoa ja ajankohta toukokuun puoliväli. Bussillahan varmaan johonkin pääsee? Pääseekö tuolle mainitsemallesi luonnonsuojelualueelle? Olispa mahtava jos voisit antaa jonkin vinkin!

    • Moi Leena. Minä käyn Tromssassa lähinnä kuvaamassa lintuja. En tunne niitä päivävaellusreittejä kovinkaan hyvin. Fjellheisen-hissillä ylös tunturiin ja siellä pyöriminen on yksi vaihtoehto. Olen kuitenkin välittänyt kyselysi Tromssassa asuvalle ystävälleni ja saanen hänen ehdotuksiaan illan mittaan tai viimeisstään huomenna.

    • Moi Leena. Tromssalainen kaverini oli samaa mieltä kanssa, että nouse kabiinihissillä ylös tunturiin. Se luonnonsuojelualue (Tisnes) ei ole talvivierailukohde. Muuttoaikoina se on loistava lintohde. Tromssassa on paljon hienoja museoita. Keskustassa oleva taidemuseo on ilmainen. Siellä kannattaa käydä. Upeitaa 1800-luvun maisemamaalauksia Pohjois-Norjan alueelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s