Virossa


Änkeydyimme Krissen kanssa Kuusamon lintukerhon järjestämälle retkelle Viroon Matsalun ja Haapsalun alueille katselemaan lintuja.

Kannatti lähteä. Seura oli mukavaa lintuharrastajaporukkaa. Osa harrastuksen alkutaipaleilla ja osa ikänsä lintuja tarkkailleita. Taidettiin sijoittua sinne jonnekkin porukan puoliväliin. Mäkelän Jyrki oli taivaanlahja meille. Hän selvitti lintuja tarkkaillessamme niiden tuntomerkkejä ja eroja lähilajeihin. Vähän moottoriturpa muutenkin.

Perjantaina lähdettiin Kuusamosta yötä myöten ajamaan Helsinkiin ja aamulla hypättiin lautalle pariksi tunniksi. Tallinassa pysähdyttiin vähäksi aikaa ja jatkettiin matkaa majapaikkaan. Ensimmäinen peto aiheutti huudon: stop, stop, pysähdy. Markku teki työtä käskettyä ja saatiin varmennettu ensimmäinen hiirihaukkahavainto. Hiirihaukkoja nähtiin myöhemmin päivittäin niin paljon, että kaikki eivät välittäneet enää reagoida millään lailla petohuutoihin.

Minä sain sieltä 17 elistä. Osa on lintuja, jotka ovat nähtävissä Suomessakin, mutta suurin osa tavataan täällä vain satunnaisharhailijoina. Vuodareita löytyi 73 em. elikset mukaan lukien. Nyt samat lajit pitää vain kerätä Lly-havainnoiksi. Tai sitten ei.  Meillä oli yhden päivän ajan käytössämme paikallinen lintuopas, joka osasi hommansa. Ilman häntä tuskin olisimme löytäneet mm valkoselkätikkaa.

hanhiparvetVaikuttavinta koko reissulla olivat valtavat hanhimäärät. Löysimme valkoposki-, tundra- metsä-, ja lyhytnokkahanhia. Kahtena päivänä yhytimme todennäköisesti saman punakaulahanhen. Hanhet tulevat sinne kuulemma eri aikoihin. Kanadanhanhia ei tavattu ainoatakaan. Nehän ovat jo täällä. Metsä- ja merihanhia vähemmän. Suurimpia hanhiparvia oli mahdottomuus saada samaan kuvaan. Oheinen kuva on otettu majapaikkamme läheltä noin 6.30. Linnut ovat varjokuvina aamutaivasta vasten, mutta ainakin suurin osa niistä on valkoposki- ja tundrahanhia.  Oleellisinta eivät ole etualalla olevat linnut vaan sähkölankojen takana näkyvät (en tiedä ennen kuvan lataamista näkyvätkö ne kunnolla) arvioini mukaan toista tuhatta lintua, jotka ovat vain osa monituhatpäisestä hanhiparvesta.

Jatkan joku päivä lisää Viron reissusta.

2 thoughts on “Virossa

    • Elis on ensimmäisen kerran elämän aikana havaittu lintu.

      Minä esiinnyn sivuillani omalla nimelläni ja toivoisin kommentoijienkin niin tekevän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s