Huh, huh


En muista tällaista päivää omissa nurkissa sitten vuoden 2008 äitienpäivän, jolloin oli upea räntäsateinen pudostuskeli ja Niskanperän tornin edusta kuhisi kahlaajia.

Lähdin aamulla liikkeelle auton kanssa joskus vähän yli seitsämän ja kävin katsomassa onko Ounaskosken sulassa tapahtunut yön aikana jotain uutta. Naurulokkeja oli tullut lisää, mutta en jäänyt niitä sen tarkemmin laskemaan vaan ajoin Alakorkalon läjitysalueelle, jossa ei ollut paria pulmusta kummempaa.

Siten ajoin Niskanperän tornille, jossa viivyin 3,5 tuntia puoleen päivään asti. Välillä satoi räntää, jolloin 100 metrin päästä lentävät linnut olisivat voineet jatkaa matkaansa huoletta tulematta nähdyiksi. Muutto oli hiljaista, mutta havaintoja syntyi tasaisin väliajoin. Marlboro-miehen ääreisverenkierto on sen verran heikkoa, että välillä piti käydä käynnistämässä auto, lämmitellä sormia ja varpaita ja siemaista samalla pari kuksallista kahvia ja syödä vähän eväitä. Kolme päivää sitten kyselin blogissani olisiko muutto alkanut. Tänään se viimeistään alkoi. Kurkia lensi pienissä 2-13 linnun parvissa aamun aikana kaikkiaan 28 yksilöä. Muita vuodareita sieltä tuli tarmokkasti koilliseen muuttava merihanhi, joka lensi niin läheltä, että harmaat siivenaluset näkyivät kiikariinkin, kulorastas, joka kävi istumassa jonkun minuutin kuusenlatvassa tornin takana, ja kaakossa kiertelevä aikuinen maakotka. Liekö Kuusiselän kaatopaikalla päivystämässa.

töyhtöhyyppä ja naurulokkiKun ehdin autoon sain Veikolta puhelun: oletko ennen nähnyt Ounaskosken sulan reunassa 44 töyhtöhyyppää. Meininki oli lähteä aivan toiseen suuntaan, mutta olen helposti houkuteltavissa. Hän kertoi nähneensä siellä niiden lisäksi kanadanhanhen ja piekanan. Paikalle oli ehtinyt oikeastaan koko rantaremmi lisäjäsenineen. Töyhtöhyyppiä valui vähäkerrassaan lisää ja lopulta niitä laskettin siinä 76 yksilöä. Uskomaton määrä keskellä kaupunkia. Muutavana nähtiin yksi varmasti tunnistettu piekana ja 2 tunnistamattomaksi jäänyttä buteo-lajia. Hyyppäparven joukossa isotteli yksi kottarainen. Nauru- ja harmaalokkien porukoissa viihtyi selkälokki ja sulan reunalle laskeutui kaiken lisäksi 4 kuovia. En varmasti muista missä hyyppäparven kokoluokassa paikan yli lensi matalalla Rajan helikopteri. Jokainen tiesi, kuinka parvi reagoisi ylilentoon (tuskin asennossa seisten ja katseella seuraten) ja kaikki hakeutuivat hyviin kuvausasemiin lintujen etäisyydestä huolimatta. Niinpä koko lokki- ja hyyppäkatras pölähtivät lentoon välittämättä tuon taivaallista puolustusvoimien ohjesäännöstä. Kuva on siitä tilanteesta. Jos oikein laskin, siinä on 37 töyhtöhyyppää. Lokkeja en ole välittänyt laskea. Ounaskoskelta siis taas 4 vuodaria. Luin joskus 60- tai 70-luvuilla jonkun ammattikuvaajan kommentin kolleegansa kuvasta (toinen saattoi olla Hannu Hautala), että onpa ihanan väritön värikuva. Olisikohan tämä sellainen.

Välillä toimin kuskina. Antti ja Jaana piti hakea Ylikylästä kaupunkiin. Samalla entinen vaimoni tarjosi kahvit karjalanpiirakoiden kanssa.

Niskanperällä olin taas kolmen aikaan. Ismo oli jo paikalla. Vajaan tunnin ajan siellä oli todella vipinää. Kurkia muutti 75. Merikotka muutti pohjoiseen, samoin tuuli- ja ampuhaukat. Varpushaukka oli todennäköisesti paikallisena kiertelemässä. Yksi tunnistamattomaksi jäänyt buteo muutti pohjoiseen. Neljän jälkeen liike hiljeni ja lähdin viimein kotiinpäin. Kolme vuodaria täältäkin.

Tänään oli neljäs kerta, kun olen päässyt näkemään molemmat kotkat samana päivänä.

Ennen kotiintuloa kävin hakemassa Roi-Fotosta viikko sitten loppuviikolla tulevaa Viron reissua varten tilaamani, uuden akun kameraan. Palvelu oli taas loistavaa. Hintaero nettitilauksissa on vain muutamia euroja. Periaatteesta ostan tarvikkeet paikallisesta liikkeestä. Pitäähän meillä olla täällä palveleva liike.

3 thoughts on “Huh, huh

 1. vuodari? buteo?

  voi olla että on aiemmin selitettykin. ihan kaikkia juttuja ole kerennyt lukea

  • moi taas
   – vuodari tarkoittaa kuluvan vuoden ensimmäistä havaintoa ko. lajista.
   – hiirihaukka ja piekana ovat kaukaa nähtynä ja huonossa valaistuolosuhteessa mm. vastavalo vaikea erottaa toisistaan. Ne muistuttavat suuresti toisiaan. Buteo tai buteo sp tarkoittaa juuri havaintoa, jossa niitä ei ole voitu varmuudella tunnistaa lajilleen, mutta tiedetään, että jompi kumpi lintu on kyseesä Nimitys tulee niiden latinankielisistä nimityksistä: hiirihaukka on buteo buteo ja piekana buteo lagopus

   • Kiitoksia vastauksista. Mukavampi lukea kun tietää mistä puhutaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s