Olisiko se nyt alkamassa


Lintujen kevätmuutto nimittäin. Ainakin Tiirassa (lintujen havaintotietokanta) on kirjattu tänään paljon muuttolintuja. Ei vielä ajankohtaan nähden ylenmäärin, mutta jotain kuitenkin. Oulussa on jo suuria parvia odottamassa parempaa muuttosäätä, mutta kukapa se haluaisi tulla tänne 60-70 senttisten hankien ja umpijäisten vesistöjen keskelle.

Kävin aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä tarkastamassa Jätkänkynttilän sulaa. Uusia lajeja ei löytynyt, mutta naurulokkeja ja telkkiä oli tullut lisää. Lähdin siten hakemaan autoa ja painumaan omille teilleni. Rantaremmiläiset olivat puolitoista tuntia myöhemmin nähneet paikalla kottaraisen. Muistini mukaan Rovaniemen ensimmäinen havainto.

Kiertelin tuttuja tietopaikkoja ilman merkittäviä haviksia.

Päädyin vähän ennen yhtätoista Niskanperän tornille. Paikalta löytyi kaksi vuodaria. Ensin lensi 7 muuttavaa sepelkyyhkyä koilliseen ja heti perään tuli tornin päälle kiertelemään varpushaukka. Kiikaroidessani en nähnyt sen tuloa ennenkuin se oli 3-4 metrin päässä ja kuulin siipien havinan. Ei ollut tietenkään mitään mahista saada kameraa kouraan siihen hätään. Haukka taisi olla paikallinen, ainakin kiertely vaikutti siltä, että se ei ollut muuttomatkalla. Tänä talvena en ole nähnyt kaupungilla ainoatakaan varpushaukkaa vaikka tiedän niitä täällä olleen. Sitten iski taas tenavakuskin hommat ja staijaus piti jättää kesken noin tunniksi. Eipä sen jälkeen sitten enää näkynyt mitään merkittävää.

pulmunen11.4. blogissani kerroin Koskenrannan pulmusista, jotka olivat olleet paikalla muutaman päivän. Ne ovat viipyneet jo pari viikkoa samoissa koivuissa. Parvi oli vielä aamulla tutulla paikalla. Parven koko on vaihdellut noin 40 ja 110 välillä. Eilen yritin taas kerran kuvata niitä. Joitakin käyttökekolpoisia tulikin. Tänään iltapäivällä parvea ei enää näkynyt, kun kävin hakemassa sitä kuvattavaksi. Ehdin ottaa pulmusista tuhatkunta kuvaa (jäljellä vajaa 100), mutta nyt kaduttaa miksen ottanut vaikkapa 5000 kuvaa, kun loistava tilaisuus oli 400 metrin päässä kotiovesta. Jossain kauempana oli aina mukamas jotain tavoiteltavampaa. Toivottavasti veijarit ovat paikalla vielä huomenna. En lähde hötkyilemään muiden houkutusten perään. Pulmuset ovat luottavaisia lintuja. Liikettä ne kavahtavat, mutta jos havainnoija seisoo paikallaan niitä pääsee lähelle. Kuvan naaras taapersi lähimmillään noin metrin päähän minusta. En niin läheltä pystynyt edes kuvaamaan. Kuva on otettu noin kolmen metrin päästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s