Väärin määritetty


Reilun viikon ajan pohjoisessa on ollut loistavat kevätkelit. Aurinko on räköttänyt pilvettömältä taivaalta tyynessä ilmassa. Kylmää vain ollut. Tänään on säätila vaihtunut aivan toiseksi. Räntää ja tihkusadetta on tullut lähes koko päivän kovan etelätuulen saattelemana. Samanlaisena säätila taitaa jatkua lähipäivinä. Tietää pikuhiljaa lintumuuton alkamista. Sain iltapäivällä Veikolta sähköpostia, että Jätkänkynttilän sulassa oli taas vieraillut saukko.  Kurjan sään takia ei nyt aivan määrättömästi kaduttanut oma laiskotteluni ja löhöäminen sohvalla Katja Ketun seurassa.

Lapin Lintutieteellisen Yhdistyksen sähköpostilistalla käytiin jokin aika sitten keskustelua vääristä lintujen määrittämisestä. Syytä sysättiin hieman vähemmän lintuja tarkkailleille, mutta kyllä joku kokenutkin harrastaja kertoi niihin sortuneensa. Itseäni en jälkimmäisiin lue, mutta jollain lailla lintuja kuitenkin tunnen. Eilen aamulla minulle sattui omaa huolimattomuuttani ja ennakko-odotusten takia oikein reipas vikamääritys. Ounaskosken sulassa on jo jonkin aikaa ollut 4-6 telkkää. Kiikaroin pikaisesti sulaa ja totesin siinä olevan 7 lintua. Nopea toteamukseni oli, että porukkaan oli liittynyt pariton naaras. Kiersimme Veikon kanssa joen vastarannalle ja yritin saada linnuista kuvia kaupunki taustanaan. Kotona kuvia selaillessani huomasin, että paikalla olikin 5 isokoskeloa ja telkkäpari. Ei siinä mitään maatakaatavaa sattunut. Minulta vain olisi siirtynyt yksi vuodari muutamaa päivää myöhemmäksi. Kamera on mainio määritysten varmistaja. Kuvia olen ottanut huonoistakin tilanteista pelkästään määrityksen varmistamiseksi tietäen, että kuvista ei ole muuhun käyttöön.

PulmunenKesäteatterin vieressä majaili muutaman päivän ajan pulmusparvi. Veikko laski siinä kuvan perusteella enimmillän 38 lintua. Eilen aamulla itse sain kiikarin avulla 29 lintua. Paikalla on ollut talvella ruokinta ja oheisessa kuvassakin näkyy lintujen löytävän siitä maahan varisseita  auringonkukan siemeniä. Linnut kuitenkin ruokailivat muuallakin lähiympäristössä. Mitä ne löysivät koskemattoman hangen päältä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s