Elävä ja vainaa


Lähdettiin Vesan kanssa puolen päivän aikaan katsomaan tietopaikoissa olevia pöllöjä. Niskanperän tunturipöllö päivysti tutussa kuusenlatvassa. Piti siitäkin yrittää ottaa uusia kuvia vaikka niitä kovalevyllä on jo ihan nokko. Paikalla oli orneja Italiasta ja Ranskasta hurjannäköisten putkien kanssa. Olivat tulleet paikalle vain tunturi- ja lapinpöllön takia.

Sinetästä ei sitten lapinpöllöä löytynytkään tutulta paikaltaan etsiskelyistämme huolimatta. Mikäpä siinä, linnuilla on siivet ja vapaus valita olinpaikkansa. Meilläkin oli vapaus ja halvatun kallista bensaa tankissa lähteä katsomaan vieläkö joku Lohinivan pöllöistö olisi paikalla. Menomatkalla ei näkynyt merkkiäkään veijareista vaikka tiesin niiden olinpaikkoja. Vesa tarjosi Lohihovissa syntisen hyvät munkkikahvit ja ostimme munkkeja kumpikin kotiinviemiseksikin. Kyselimme myyjältä mahdollisia havaintoja pöllöistä, mutta jutut olivat niin epämääräisiä, että emme lähteneet niiden perään. Suunta siis kotiinpäin.

Parin kilometrin päästä tien vasemmalta puolelta sähkölangalta löytyi sitten yksi lapinpöllö. Ajoin auton pihaliittymään ja aloitettin kuvaaminen. Pöllö oli tapansa mukaan luottavainen ja päästi kuvaamaan varsin läheltä. Paikalle ajoi sitten nuoripari ja huomasivat puuhamme. Pirssi pysäytettiin keskelle tietä ja pelkääjän paikalla ollut nainen alkoi kuvata lintua kännykkäkameralla. Liikennettä oli kohtuullisesti molempiin suuntiin ja Rovaniemelle päin tulijat joutuivat väistelemään kännykkäkuvaajia. Teki mieli mennä sanomaan, että ajakaa nyt helkkarissa vähän syrjempään. Ihmisiä kiinnostaa aina, missä vain, kun joku sojottelee vähän erikoisemman kameran kanssa, että mistä on kyse. Joskus on käynyt mielessä niinkuin tänäänkin, että vaikka minun autoni on turvallisesti pois tieltä ja itse seison penkkavallin päällä kuvaamassa ja joku jää töröttämään siihen toimintani takia, pitäisikö minun ajatella mahdollisia vaaratilanteita.

kuollut lapinpöllöJatkettin matkaa ja päästiin 200 -300 metriä, kun Vesa huomasi tien vieressä kuolleen lapinpöllön. Otettin lintu takakonttiin ja ensimmäiseltä levikkeeltä soitin Arktisen keskuksen dosentille Jokimäen Jukalle, että mitä tehdään. Rauhoitettua lintuahan ei saisi ottaa. Jukka sanoi, että ottakkaa pöllö matkaan ja hän toimittaa sen Oulun Yliopistoon tutkittavaksi. Vesa oli jo lintua ottaessan todennut sillä olevan poikkinaisia luita. Se ja löytöpaikka tien vieressä ei jätä paljon arvailuja kuolinsyystä. Kuvassa lintu Vesan käsissä ja Jukan käsi varmistaa ja tukee etteivät Vesan voimat hyydy.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s