Tehopesu


On taas ollut upea päivä. Olen ollut liikkeellä 7.30 alkaen ja käynyt kotona kerran kahvia keittämässä ja toisen kerran lämmittämässä vähän einestä vatsan täytteeksi.

Eilen oli ilmoitettu Tiiran Jängislahdella havaittu kuovi. Olin paikalla havaintoaikaan ja 100 metrin päässä ilmoitetusta paikasta. En nähnyt merkkiäkään kuovista. Tosin tapasin juuri niillä tietämillä parikin tuttua, joiden kanssa aikaa vierähti jutellessa ja ympäristön tarkkailu jäi vähemmälle.

Tänään olen ollut, niinkuin sanoin, ulkona kolmeen otteeseen. Synti viettää päivää neljän seinän sisällä näin hienona päivänä vaikka täälläkin olisi monenlaista puuhaa.

Varis kylvyssäViimeisen kerran kävin lontostelemassa Ounakosken rannassa kolmen maissa. Pääsin todistamaan variksen perinpohjaista pesua. Kun tulin paikalle, siellä oli kaksi varista, joista toinen kylpi vedessä jään reunalla. Sitten se siirtyi lumelle ja jatkoi puhdistautumista ja työnsi päänsä lumihankeen ja pöllytti lunta siivillään, lennähti takaisin veteen ja pörhisteli siellä perusteellisesti ja siirtyi taas lumelle pöllyttämään sitä höyhenpukuunsa. Ehdin nähdä sen toistavan rituaalinsa kolme kertaa, kunnes se ilmeisesti totesi olevansa puhdas ja lensi tiehensä. Viimeisellä lumikeikalla varis kääntyi selälleen ja työntyi pää edellä osin hangen sisään. Ohieset kuvat ovat valitettavasti otettu liian kaukaa käytettäväksi muuhun kuin tämän tarinan kuvitukseksi.

varis lumikylvyssäMaailmankansalaiset valtaavat olkkarin. Toistakymmentä vuotta Edinburghissa asunut esikoiseni, Antti, on vienyt jo pari viikkoa oman osansa lattiasta patjoineen ja jatkaa valloitusretkeään ilmeiseti huhtikuun loppuun ennen paluutaan sinne. Tänään kävin aamulla rautatieasemalla toivottamassa pahnanpohjimmaiseseni, Jaanan, tervetulleeksi Suomeen. Jaana joutui kahdesta hänestä riippumattomasta syystä keskeyttämään vuodeksi suunnitellun työskentelyn Shanghaissa kahdeksan kuukauden jälkeen. Meni nyt äitinsä luokse, mutta tulee huomenna valtaamaan oman tilansa huushollistani. Keskimmäiseni, Timppa, taitaa olla niin kiinni Metsähallitukselle tekemänsä lapsille suunnatun esitteen kuvituksen kanssa, että hän ei tähän syssyyn pääse tänne. Jää jotain tilaa minullekkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s