Muutto on alkanut


Eilen tehtiin Rovaniemellä Ounaskoskella ensimmäiset harmaalokkihavainnot. Samoin eilen tehtiin paljon havaintoja muuttavista joutsenista. Rovaniemellä on talvehtinut joitakin naakkoja, mutta nyt niiden määrä on selvästi lisääntynyt. Nopeimmat kilpailevat jo parhaista pesäpaikoista nelostien liikenneopsteiden putkissa. Harakat ja pulutkin lentelevät jo risuja nokassaan. Pulu nyt ei varsinaista pesää taida tehdä. Olen sen joskus nähnyt pesivän parvekkeen nurkassa ilman minkään maailman pehmustetta.

telkkäpariskunta räntäsateessaTänään olisi ollut hyvä pudotuskeli, jos muutto olisi ollut täydessä vauhdissa. Pudotuskelillä tarkoitetaan sellaista säätä, joka pakottaa linnut keskeyttämään muuttonsa. Mm. kova vastatuuli tai vesi- ja räntäsade ovat jatkamisen esteitä. Viimeksi hyvä pudotuskeli sattui vuoden 2008 äitienpäiväksi. Silloin satoi armottomasti räntää, josta jonkinlaisen käsityksen voi saada oheisesta Harjulammen tornista otetusta kuvasta telkkäpariskunnasta. Se äitienpäivä ja muutama päivä sen jälkeen on ollut lähivuosien parasta kahlaaja-aikaa Rovaniemen seudulla. Niskanperän lietteillä (vesi sattui silloin vielä olemaan alhaalla) vilisteli mm suokukkoja, punakuireja ja kuovisirrejä tavallisemmista kahlaajista puhumattakaan.

15 sekunttia sitten tätä kirjoittaessani näin olohuoneen ikkunasta kolmen muuttavan joutsenen lentävän Kemijokea pitkin pohjoiseen. Ainakin näyttivät vähentävän korkeuttaan Lieko laskeutuneet Jätkänkynttilän sulaan. Lähden hetken päästä tarkistamaan asian, koska sadekin näyttää laantuneen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s