Nälkä opettaa


Krissen kanssa olemme kierrelleet viikon ajan eri lintupaikkoja. Paljon on tullut erilaisia haviksia; pari ihan mukaavaa spondeakin: puukiipijä Oukulta ja isolepinkäinen Rantsulta. Kuvia olen ottanut toista tuhatta, joista on jäljellä enää viitisenkymmentä.

Tänään kierrettiin muuutamia ruokintoja ja käveltiin Vaattungilla kelkkauria pitkin.Paarustimme Könkäänpolkua pari kilometriä pohjoiseen. Kuulimme, että reitti on avattu Vikakönkäälle asti. Suoluontolenkillekkin päin lähti ura. Sekin on oletettavasti auki. Kauniissa päivässä ei vain näkynyt joitakin hömppiä lukuunottamatta muita lintuja.

Lähdelammella päivystettiin toista tuntia töyhtötiaiskuvia varten. Eipä vain näyttäytynyt. Muuten ruokinnalla kävi välillä melkoinenkin kuhina.

Orava ruoanhakemisessaSiellä on pähkinöillä täytetty pienehkö rasia, josta ei ole valuma-aukkoa ja jonka etuseinä on läpinäkyvää muovia. En oikein ymmärrä sen tarkoitusta. Oravat ovat kuitenkin oivaltaneet sen ruokavarastokseen. Ne ovat oppineet otsallaan avaamaan sen tuohella saranoidun kannen ja napsimaan sieltä pähkinän kerrallaan natusteltavakseen. Oli vallan jännää seurata veijareiden työskentelyä. Luukku aukesi helposti ja loksahti kuuluvasti kiinni, kun orava veti päänsä pois pähkinä suussaan.

Panin äskettäin kuvasivuille uuden kuukkelikuvan. Niinkuin aikaisemmin olen sanonut, laitan tästä eteenpäin lintujen nimet sinne myös saksaksi ja ehkä norjaksikin. Tuli taas vaan mieleen kuinka eri asiat ovat erilaisia eri kansoille. Kuukkeli on meille suomalaisille Lapin jätkän onnenlintu.Kaiken hyvän ja hyvän mielen tuoja. Näinhän me kaikki ajattelemme nytkin tulilla istuessamme ja kuukkelin tullessa kerjäämään makkaran palasta. Saksalaisille sen on aivan jotain muuta. Lintu on saksaksi Unglückshäher. Unhglück on suomeksi epäonni, onnettomuus ja vahinko, Häher on närhi. Meidän pahanilmanlintumme on saksaksi Unglückstrabe.

2 thoughts on “Nälkä opettaa

  1. Mitäs nämä slangisanat havis ja sponde tarkoittaa?

    havainto ja pongaus?

    • oikeilla jäljillä olet. Havis on todella havainto. Sponde on ns. spontaani, oma havainto eli ei siis mennä etsimään kenenkään toisen löytämää lintua, joka sitten olisi bongaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s