Kilpisjärven kummajainen


Kilpisjärvellä on viihtynyt jo marraskuun lopusta asti viimekesäinen ukkometso. Mistä se on tullut ja mikä sen on saanut jäämään havupuuttomalle alueelle? Nuoret metsot siirtyvät pitkiäkin matkoja synnyinsijoiltaan. Onko se tullut Norjan puolelta, jossa havumetsää on jo noin 40 kilometrin päässä vai jostain suomen tai ruotsin puolelta, joista havupuita löytyy tuplasti kauempaa.

Lumettomana aikana se hakoi katajia. Kilpisellä ei vielä nytkään ole lunta hiihtää tai kelkkailla asti, mutta metso on siirtynyt Krissen ruokinnalle. Se on oppinut syömään auringonkukan siemeniä, joita se osaa kaivaa jo pienen lumisateen peittämiltä paikoilta. Krisse kantaa sille männyn oksia Skibottenista ja hiekkaa meren rannalta. Ne maistuvat sille siementen ohella. Meillä ei ole tietoa vieraileeko se muillakin ruokintapaikoilla.

Metsosta on tullut kohtuulisen peloton. Se päästää ihmisen melko lähietäisyydelle. Varovasti liikkuva orni tai kuvaaja pääsee sitä niin lähelle, että aina ei tarvita putken ääripäätä.

Veijarista on tullut koko kylän ”lemmikki”. Kaikki mökkiläisetkin tietävät sen liikuvan paikalla. Onpa se päässyt mannekiiniksi Haltimaan lomakylän nettiin etusivulle.

Jukisuudella on vitsauksensakin. Muuan norjalainen oli ollut haulikkonsa kanssa menossa hakemaan helppoa lintupaistia. Naapurimökkiläinen oli päässyt hätiin ja saanut estettyä metson päätymisen pataan. Naapurisopu on kuulema koetuksella.

Krisse tulee vajaan kahden viikon päästä Rovaniemelle. Silloin on tarkoitus avata hänelle oma kuvasivusto, jolle metsokuvia ja ehkä -videoitakin tulee.

Pajulintu, Phylloscopus trochilus, Lövsångare, Willow Warpler

Tapanani on ollut laittaa jokaisen kirjoitukseni oheen ainakin yksi kuva. Poikkeusta en tee nytkään. Nunnataskun jälkeen ei ole ollut oikeastaan minkäänlaisia kuvausilmoja ja kuvia on tullut vain joitakin kappaleita, eikä niissäkään mitään julkaisukelpoista. Olen käynyt läpi vanhoja kuviani viime vuodelta ja pidemmältäkin ajalta. Sieltä löytyy paljonkin muokattavaa kunhan saan aikaiseksi. Tässä jo aikaisemmin muokattu kuva pajulinnusta heinäkuun lopulta. Tavallisesta linnusta minulla on luvattoman vähän kuvia. Tämä päätyy aikanaan kuvasivuilleni.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s