Pitkästä aikaa


Viimeisestä kirjoituksesta on ehtinyt vierähtää jo pari kuukautta. Sydäntalven aikana ei ole juurikaan ollut tapahtumia, joista kirjoittaa. Olen ollut kameran kanssa liikkeellä kaikkina viikonloppuina. Aurinkoiset päivät vain ovat sattuneet työpäiviksi. Kuviakaan ei siis ole paljon tullut. Kamerani turboruuvia ei paljon pysty säätämään. Kohinaa syntyy jo varsin alhaisilla ISO-arvoilla.

Torin seutu on osoittautunut antoisimmaksi paikaksi yrittää edes kuvata jotain. Siellä on jo pidempään viihtynyt seudun kummajainen, mustavaris. Sen olisi pitänyt olla jo monta kuukautta jossain Keski-Euroopassa. Seuranaan veijarilla on ollut enimmillään 6 naakkaa, variksia, harakoita ja puluja.

Sain Krisseltä lahjaksi hyväkuntoisen Pohjolan Linnut Värikuvin kirjan. Olen lueskennellut sitä sieltä täältä. Kirjassa on paljon tietoa, jota muualta on vaikea löytää. Eilen löysin naakasta lukiessani mielenkiintoisen tiedon jyväsen.

naakka, Corvus monedula, Kaja, Western Jackdaw, tekstin kolmikko

Viime keväänä seurasin pitkään naakkoja, jotka rakensivat pesää poliisilaitoksen katon alle. Ihmeellistä touhussa oli se, että rakentamiseen osallistui 3 naakkaa. 2 kantoi risuja ja kolmas seurasi touhua lentämällä kahden muun matkassa osallistumatta kuitenkaan varsinaiseen työhön. Asiaa pohdittiin pienellä porukalla, mutta varmuutta käytökseen ei löydetty. Minä veikkasin, että kolmas jäsen olisi ollut pariskunnan edellisen kesän poikanen, joka oli emojensa opissa.

Naakoilla on parvessa tiukka hierarkia. Ylempiarvoinen koiras pariutuu 8 kk:n ikäisenä alempiarvoisen naaraan kanssa, joka sitten nousee arvoasteikossa koiraan rinnalle. Muninta tapahtuu vasta toisena kesänä. Naakat ovat pariuskollisa.

Sitten se mielenkiintoinen juttu. Siteeraan kirjan tekstiä.

”Lorenzin naakkayhdyskunnassa ei eräässä vaiheessa ollut vanhoja koiraita ja tällöin muuan ”korkeasäätyinen” vanha naaras pariutui nuoren naaraan kanssa. Tämän ”parin” vanha naaras käyttäytyi puhtaasti maskuliinisesti. Ensimmäisenä vuonna linnut eivät munineet, toisena vuonna ne rakensivat kaksoispesän ja munivat hedelmöittämättömiä munia. Pian tämän jälkeen ilmestyi paikalle vanha koiras ja kihlautui vanhan naaraan kanssa, jolloin tämä rupesi käyttäytymään feminiinisesti. Heikompi nuori naaras pysyi kuitenkin parin mukana, josta näin tuli kolmikko.”

Liekkö viime keväänä päästy todistamaan samaa ilmiötä.

WordPress on uudistunut sitten viime käytön. Olen yrittänyt ladata tähän mukaan kuvia mustavariksesta ja siitä naakkakolmikosta. Mustavariskuva on latautunut nyt koko tämän kirjoittamisen ajan ja järjestelmä ilmoittaa kylmän viileästi, että uploading. En taida jäädä sitä odottelemaan vaan tutkin myöhemmin ohjelmaa tarkemmin, jos vaikka löytäisin syyn. Voin sitten lisätä kuvat myöhemmin. Edellisessä versiossa kuvat latautuivat käden käänteessä. Muuten tämä versio tuntuu paremmalta kuin vanha. Alla on muun muassa esikatseluruutu, josta voi jo kirjoittaessa nähdä, miltä juttu näyttää omalla sivulla.

Minulla on enää neljä viikkoa töitä ja sitten alan entiseksi pankkilaiseksi. Aikaa jää enemmän harrastuksille ja monille muille asioille.  Ehkäpä silloin näillekin sivuille syntyy juttuja vähän nykyistä tiuhempaan tahtiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s