Väärin valittu


Työkaverini, joka asuu Niskanperällä, oli kertonut, että siellä istui aamuisin sähkölangoilla paljon lintuja ja pyysi katsomaan mitä ne ovat. Ajelin sinne lauantaiaamuna puoli kahdeksan maissa näkemättä langoilla ensimmäistäkään lintua. Tornilla näin lahdella kiertelevän puolensataa räystäspääskystä, joita oletin jo kertoman mukaan lintujen olleen. Tornia vastapäätä oli kannon nokassa sääksi kala-aterialla ja pari varista kärkkymässä makupaloja. Ei siellä sen kummempaa ollut, tukkakoskelopoikue ja 26 haapanaa. Kylmä tuuli pakotti lämpimään kesään tottuneen pois kädet kontassa jo tunnin postailun jälkeen. Kotiin ajellessa arvoin mielessäni mennäkkö Jängislahdelle lintuja katsomaan vai kaupungille Wanhoille markkinoille. Jälkimmäinen voitti. Olisinko voinut enemmän väärin valita.

Samaan aikaan kun kiertelin markkinakojuja ja katselin löytyisikö sieltä kerrankin jotain, mitä vastaavissa myyntikojuissa ei olisi myyty jo satoja kertoja, kaverit kuvasivat jängiksellä pikku-, lapin- ja kuovisirrejä.

Suokukko, Philomachus puxnax, Brushane, Ruff

Sunnuntaiaamuna sonnustauduin Jängikselle jo kuudelta. Ensimmäinen kierros purukasan ympäri oli aivan turha. Kävin vähän matkaa kiertelemässä kauempana ja palasin takaisin. Kasan ja joen välisestä pietaryrttikasvustosta nousi kahlaaja, joka lensi kasan toiselle puolelle ja laskeutui sinne. Kuvatessa ei aina ehdi tunnistaa kuvattavaa lintua. Kuvien saaminen on tärkeintä. Aamuhämärissä pilvisenä päivänä otin suokukoksi osoittautuneesta linnusta 1/40 sekunnin valotuksella noin 60 kuvaa, joista jäljellä on 5 eikä niistäkään yksikään taida päätyä kuvasivuilleni.

Kiertelin aikani taas Jängiksen kenttää ja purukasalle palatassani sen suurimmasta sulavesilammikosta nousi 2 pikkuruista kahlaajaa. Minulla oli mukana naamioverkko ja retkituoli, jotka virittelin lätäkön lähelle. Ehdin päivystää siinä puolisen tuntia näkemättä vilaustakaan sirreistä. Paikalle tulivat Lea ja Olli-Pekka ja kuoriuduin verkon suojista. Mahtoi heitä vähintäänkin hymyilyttää mies istumassa tuolissa naamioverkon alla keskellä avointa kenttää. Verkko on kuitenkin pari kertaa osoittautunut ihan kelvolliseksi piiloksi kuvatessa lintuja, joiden paikan tiedän.

Pikkusirri, Calidris minuta, Småsnäppa, Little Stint

Olli-Pekka huomasi heti takanani oikealla olleesta lätäköstä ne pikkusirrit. Kuvasin niitä monelta eri hollilta. Naamionti oli ollut aivan turhaa. Lintuja pääsi kuvaamaan läheltä niiden mitenkään häiriintymättä. Jälkeenpäin vähän kadutti, että miksen koettanut kuinka lähelle niitä itse asiassa olisi päässyt. Olen nähnyt kuvia, jotka on otettu pikkusirristä noin puolen metrin päästä laajakulmaobjektiivilla. Toivottavasti vähän taustalla pysytellyt Lea älysi ottaa kuvia  kahdesta aikuiseta miehestä, jotka kuvaavat lintua mahallaan lumenkaatopaikalla. Kuovisirristä eikä lapinsirristä ei näkynyt enää sunnuntaina merkkiäkään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s