Vielä Tromssan reissusta


Viikko on mennyt kevään ja kesän kuvien perkaamisessa. Homma alkaa olemaan voiton puolella. Vielä on pari 500-1000 kuvan tiedostoa käymättä läpi. Siinä sivussa olen muokannut jonkin verran kuvia ja siirtänyt viitisenkymmentä uutta kuvaa kuvasivuilleni.

Kun aloitin vuosien, melkein vuosikymmenten tauon jälkeen opettelemman taas kuvaamista, kuvasin ihan omaksi ilokseni ja pelkästään itselleni. Näytin kuvia jossain vaiheessa muutamille kavereille, jotka sitten alkoivat puhumaan minua ympäri, että kuvia pitäisi saada nettiinkin kaikkien katseltavaksi. En oikein syttynyt ajatukselle, mutta saivat pannahiset puhutuksi minut ympäri. Muistaakseni tammikuun lopussa pukkasin ensimmäiset kuvat sivuille. Vähän myöhemmin sitten ajattelin, ettei miksi en tekisi myös blogia. Tämän sivuston kävijämäärät näette laskurista. Vaikea uskoa sitä lukua, mutta vielä vaikeampaa on uskoa kuvasivujen kävijämäärää. Eilisen tilaston mukaan sivuilla on vieraillut 9700 katselijaa. Tätä tahtia 10.000 kävijän raja ylittynee muutamassa viikossa. En oikein voi tajuta sitä. Kävijät ovat varsin kansainvälistä porukkaa. Sen jälkeen, kun laitoin lintujen nimet tageihin englanniksi, on parina kuukautena eniten kävijöitä ollut Jenkeistä. Muita suurempia kävijämaita Suomen lisäksi ovat Ruotsi, Norja, Venäjä ja suuri määrä tunnistamattomia kyseilijöitä. Suunnitelmissa on katsoa mitä tapahtuu, jos laitan nimet myös saksaksi.

Yes, mennään otsikon aiheeseen.

Sommaröy on viehättävä pieni saari Tromssasta länteen, jossa kannattaa pyörähtää, jos aikaa on. Sinne voi tehdä rengasmatkan. Tiet erkanevat tai sitten yhtyvät edellisessä jutussa kehumani Eidehandelin kohdalla. Matkaa sinne on kaupungista 70-80 kilometriä. Valitsimme menomatkaksi etelänpuoleisen reitin. Sen varrelle muuten on Tisnäsin lintujensuojelualue. Pohjoisen reitin maisemat ovat jylhempiä. Matkalla ei oikeastaan näkynyt sen ihmeempiä ennenkuin muutama sata metriä ennen Brensholman kylää huomattiin lintu, jota ei autosta ehditty tunnistamaan. Äkkiä pirssi parkkin ja katsomaan vieläkö se löytyisi.

Merikihu, Stercorarius parasiticus, Kustlabb, Parasitic Jaeger

Löytyihän se ja löytyi 12 muutakin merikihua. Paikka on vähän soinen, ehkä noin neliökilometrin laajuinen nummi lähellä merta. Kuvasimme lintuja tieltä. Oletimme, että niillä on pesintä käynnissä emmekä lähteneet suolle tarpomaan mahdollisten parempien kuvien toivossa. Otin kihuista ja paikalla olleista kolmesta taivaanvuohesta vajaat neljäsataa kuvaa ennen matkan jatkumista ja häirintämme lopettamista ja ajattelin niiden riittävän. Mitä vielä. Niinkuin allaolevassa jutussa kerroin, olin päivällä kuvannut hautovaa kaakkuria ja hautovia kala- ja lapintiiroja telejatke kamerassa ja jalustan kanssa. Convertteri jäi kameraan eikä siitä ole parantamaan nopeasti liikkuvia ja jatkuvasti paikkaansa vaihatavia lintuja kuvatessa. Telejatke, vaikka Sigman 1.4 sellainen onkin hyvä, hidastaa kameran tarkennuksen toimintaa oleellisesti. Kihujen kuvista on jäljellä vajaat kaksikymmentä parasta eikä niistäkään ole yksikään toivomusteni mukainen. Molemmista värimuodoista on kuitenkin kuvat sivuillani.

Tromssa, Sommaröy

Sommaröylla on monia pieniä poukamia, joissa kalliot ja hiekkaiset rannat vaihtelevat. Tiedettin mukava sellainen poukama tien lähellä.  Sinne kiikutimme eineemme ja kokeilimme minulle aivan uutta kertakäyttögrilliä. Olipa yllättävän tehokas värkki. Eidehandelista ostetut possun lihat valmistuivat yhtä nopeasti ja mehukkaiksi kuin kotoisassa pallogrillissäkin. Ökyä olisi jäänyt vielä toisen ehkä kolmannenkin satsin paistamiseen. Kuvassa eivät näy ne hiekkaiset osat rannasta, mutta niitä luikerteli kallioden välissä. Olimme esimmäisinä sillä rannalla, mutta se taisi olla kaikkien tiedossa, koska sinne kerääntyi pikkuhiljaa muitakin grillaajia.  Paikalla pyörähti myös riskilä, jota kuvasin, mutta en ole ehtinyt katsoa saisiko siitä kelvollista kuvaa sivuille. Muuten siellä oli vain lokkeja.

Sommaröystä länteen on lyhyen, mutta korkean sillan jälkeen pieni saari Hillesöy. Sen tuulensuojaisella puolella on joitakin omakoti- tai kesähuvilataloja. Tie päättyy sinne. Parkkipaikan vieressä on pieni kukkula, jonka takana aukeaa avomeri. Sieltä on mahdollista putkella saada mielenkiintoisia havaintoja ainakin keväisin. Merihanhia, meri- ja karimetsoja, riskilöitä, alleja jne.

Lofoten, Ramberg

Minulla ei ole kuvia Tromssan seudun hiekkaraanoista kaupungin rantoja lukuunottamatta. Laitan tähän mukaan muutama vuosi sitten Lofooteilla otetun kuvan Rambergin kylän rannasta.  Rannan hiekka ei ole hiekan väristä vaan paljon vaaleampaa. Niinkuin edellisessä blogissa kirjoitin, hiekka on kotiloiden ja simpukoiden hienokksi jauhautunutta kuoriainesta

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s