Taas Norjassa käymässä


Loman ensimmäisen viikon jälkeen lähdin ajelemaan taas pohjoiseen päin. Yöksi jäin Kilpikselle. Illalla kiertelin järven rantoja pari tuntia ilman mitään merkittävää havaintoa. Aamulla lähdin tuttua reittiä kävelemään Luontotalolta Tsahkaljärvelle päin. Pitkällekkään en päässyt, kun näin vastaan tulevan nuoren miehen, joka kävi tarkastamassa pönttöjä. Arvasin heti kenestä on kyse. Tapasin Aki Aintilan, joka oli laittanut haviksiaan LLY:n sivuille. Aki kertoi olleensa aikaisemmin parin viikon exkursiolla Kilpisjärvellä, mutta pestautuneensa nyt paikalle koko kesäksi. Aki kertoi kahdesta sekapesinnästä. Toinen oli hömö- ja lapintiaisen pönttöpesintä luonnonpuiston alueella ja toinen paljon mielenkiintoisempi. Aki näytti minulle gepsistä paikan, jossa pöntössä pesii höpintiaisen ja hömötiaisen sekapari. Paikka oli noin puolentoista kilometrin päässä meistä. Kävin etsimässä pönttöä, mutta en löytänyt sitä ulkomuistin perusteella. Mukanani ei ollut tutulla paikalla karttaa, johon olisin pöntön paikan voinut merkitä. Olisi mielenkiintoista nähdä nämä 3/4-osageeniset linnut edellyttäen, että pesintä onnistui.

Tromssa, Telegraphbukta

Norjaa on maailman sivu pidetty puheissa mahdottomana matkailumaana säiden takia; aina sataa. En ole samaa mieltä. Tänä vuonna olen käynyt Norjassa kaksi kertaa. Toukokuussa olin Varangilla kuusi päivää. Siellä oli yksi sade- ja myrskypäivä. Muutoin paistoi aurinko ja meri oli lähes tyyni. Nyt olin Tromssan seudulla kolme päivää ja siellä oli t-paitakeli ja niinkuin kuvasta näkyy tyyntä. En enää muista kuinka monta kertaa olen maassa viime vuosina käynyt, mutta yhden 3 päivän reissun olen joutunut kulkemaan sateenvarjon kanssa. Eihän siellä alkukesästä varsinkaan ole merestä johtuen yhtä lämmintä kuin täällä. Kokemukseni mukaan norjalaiset ovat samanlaisia humantereita kuin skotitkin. Kun lämpömittari näyttää himpun yli kymmenen astetta väki alkaa liikkumaan t-paidoissa ja shortseissa. Huh.

Saukko

Ensimmäisenä iltana kävin vanhassa tutussa paikassa Prestvannetilla. Pieni Harjulampea pienempi lampero aivan keskellä kaupunkia. Siellä pesii useita kaakkuripareja vuosittain. Lisänä molempia tiiralajeja ja lokkeja tavalliemmista vesilinnuista puhumattakaan. Osa Ympäristöstä on pesimäaikaan rauhoitettu. Lammen rannoilla kamera kaulassa kierrellessä ihmiset jäävät usein juttelemaan ja kertomaan omia havaintojaan. En kerinnyt pitkällekkään, kun muuan pariskunta tuli kertomaan nähneensä paikalla muutama päivä aikaisemmin saukon. Kiertelin lampea ja yritin kuvata hautovaa kaakkuriemoa kun lokit ja tiirat nousivat varoittelemaan ja pitämään mieletöntä mekkalaa. Katselin taivaalle ja etsin petoa. Suunta vain oli väärä. Älysin katsoa maahan päin ja parinkymmenen metrin päässä se saukko lymysi ja etsi linnun pesiä.

Toisena iltana lähdin ystävien kanssa Tromssasta länteen olevalle Sommaröyn saarelle piknikille. Olen käynyt siellä aikaisemminkin. Viehättävä pikkusaari, jossa on lukuisia pieniä, kauniita ”hiekkarantoja”. Norjalaiset hiekkarannat ovat harvoin oikeita hiekkarantoja. Se vaalea aines, joka rannoilla on, on vuosituhansien aikana hienoksi jauhautunutta kotiloiden kuorimassaa. Matkalla käytiin ostamassa noin kymmenen kilometriä sillasta etelään olevasta Eidehandelista evästä. Kauppa on ainoa kulmakunnan ketjuihin kuulumaton liike, jossa on loistavat valikoimat liha ja kalatuotteita. Kukaan ei minulle ole maksanut eikä maksa mainoksesta, mutta käykää ihmeessä kaupassa, jos sielläpäin liikutte. Norjalaiset ovat ihastuneita kertakäyttögrilleihin. Niiden raakileita näkee aamuisin varsinkin nuorison suosimissa paikoissa. Siellä täällä on kontteja, jotka on tarkoitettu vain käytettyjen grillien keräämiseen. Kertakäyttögrilli tarttui meidänkin matkaan marinoitujen possunlihojen ja perunasalaatin yms mukana. Matka Sommaröylle ja siitä vielä edelleen Hillesöylle ja edelleen kotiinpäin jatkuu seuraavassa kyhäelmässä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s