Kotikonnuilla


Huomasin keväällä, että minulla ei ole juurikaan kuvia tavallisista linnuista. Varpuset, talitiaiset, räkättirastaat ja monet muut lajit tuntuvat jotenkin itsestäänselvyyksiltä. Niitä näkee päivittäin kauppassa käydessä tai töihin mennessä. Mitäpäs niitä kuvaamaan.

Helatorstaina ja tänään olen yrittänyt ottaa vajetta kiinni. Olen pyörinyt puolen kilometrin päässä kotioveltani ja yrittänyt kuvata jokapäiväisiä lajeja.

Räkättirastas, Turdus pilaris, Björktrast, Fieldfare

Lähialuella kävellessä tulee samalla kartoitettua lintujen pesintää Rovaniemen kaupunkiatlasta varten. Räksän pesintää olen kuvannut useammalla pesällä. Linnuissa on lajien sisällä nopeita ja vähemmän nopeita. Vieressä oleva räkättirastas oli Kirkonjyrhämässä vasta hautomassa torstaina 2.6.. Tänään lauantaina poikaset olivat ilmeisesti kuoriutuneet, koska molemmat emot lentelivät ympärillä varoittelemassa. Tässä jutussa on kuvia kahdesta pesästä ja maastopoikasen ruokinnasta. Molemmat pesät ovat alle kymmenen metrin päässä paljon käytetyistä kulkureiteistä. Maastopoikasen ruokinnan kuvassta en pysty edes arvamaan missä pesä olisi ollut, mutta poikanen oli maassa viiden metrin päässä aluehallintokeskuksen asfaltoidusta pihasta.

Räkättirastas, Turdus pilaris, Björktrast, Fieldfare

Melkoinen ero pesinnän aloittamisessa. Tämäkin kuva on otettu torstaina. Muutaman sadan metrin välein toinen rastas hautoo ja toinen pari ruokkii maastopoikasia. Seuraava kuva on otettu tänä aamuna. Lähdin kotoa ennen seitsämää ja kiertelin hautasmaat Yliopistokadun molemmin puolin. Kirkkolammella ei näkynyt mitään uutta eikä liioin Harjulammen tornista.

Räkättirastas, Turdus pilaris, Björktrast, Fieldfare

Paluumatkalla jäin seuraamaan kävelytien ja Harjulammen välistä aluetta. Samoilta jalansijoilta löysin kuvassa olevan räksän pesän lisäksi maassa olevan punakylkirastaan pesän ja pöntöissä pesivät kirjosiepon ja sinitiaisen. Kuvasin pesää noin 8.30 ja 9.00 välillä. Istuin maassa nojaten koivun runkoon kolmen, neljän  metrin päässä pyörätiestä. Siihen aikaan alkoi olemaan jo kulkijoita. Usein kameran kanssa liikkuessa ihmiset tulevat juttelemaan, kyselemään  tai kertomaan omista lintuhavainnoistaan. Muutama koiran ulkoiluttaja jäi seuraaman puuhiani. Kamera ei ollut selvästi näkyvissä silloin kun linnut eivät olleet pesällä. Muutaman naamasta näki mitä he ajattelivat: jotkut meistä taitavat olla lahopuusta sorvattuja. No, ajatelkoot mitä haluavat. Voivatpa jopa olla oikeassakin.

Minulla alkaa nyt viiden viikon loma. Muutaman päivän olen Rovaniemellä sitten kiertelen Tunturi-Lapissa ja Norjassa. Loppuloman vietän mökillä Keski-Suomessa. Yritän sinäkin aikana kirjoittaa jotain tälle sivulle, mutta kuvia en mukaan saa, koska minulla ei ole kannettavaa, jolla voisin valintoja tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s