Kotiin


Keskiviikkoiltana ajettiin Vestre Jakobselviin ja saattin auto viimein sähkötolpaan kiinni ja päästiin käymäänn suihkussa. Auton suihku on sen verran onneton, että sitä ei viitsinyt käyttää.

Torstaiaamuna jatkui edellisen päivän sää. Lämmintä ja tyyntä. Istuttiin ulkona aamupalalalla ja odottelimme, että paikalliset kaupat aukeasivat. Minulta olivat tupakat loppuneet ja uutta piti saada. Tiesin kyllä, että Suomessa saa kaksi Marlboro-askia samalla hinnalla kuin siellä yhden, mutta eihän paatunut tupakoitsija voinut odottaa Nuorgamiin asti.

Kymmeneltä paikallista aikaa lähdettin sitten ajamaan kotia kohti. Jonkun matkan päästä huomattiin tien lähellä hanhiparvi, jossa oli vähän yli 20 lintua. Niitä pysähdyttiin kiikaroimaan ja putkella katsomaan. Metsähanhia kaikki. Ei saatu vieläkään merihanhea vuodariksi. Muutamaa kilometriä myöhemmin löydettiin kalliopahdan päällä kiertelemässä kaksi piekanaa. Olivat sen verran kaukana, ettei pidemmäksi aikaa pysähdytty niiden takia.

Piekana, Buteo lagopus, Fjällvåk, Rough-legged Buzzard

Kymmenkunta kilometriä myöhemmin löytyi uusi piekanapariskunta, joka oli sen verran lähellä, että jäätiin niitä kuvaamaan. Kortillinen kuvia niistä tuli. En ole vieläkään ehtinyt kunnolla käymään reissun kuvia läpi, mutta tämän sieltä poimin tähän mukaan. Ihan mielenkiintoinen kuva siksikin, että hyvin usein kameran tarkennus hakee tarkennuspisteenä linnun taustasta, mutta tällä kertaa nasahti kohdalleen ja piekana on kuvassa taustanaan jotain muutakin kuin taivas. Käytän lentäviä lintuja kuvatessani jstkuvss keskipisteen tarkennusta, joka on oletuksena kameran säädöissä. Liikkuvan linnun on osuttava juuri siihen keskipisteeseen ja tarkennuksen vielä ehdittävä mukaan, jotta lentavästä linnusta tulisi terävä. Vähintään 95% lentokuvista joutaa tietokonetaivaaseen.

Seuraava pysähdyspaikka oli ennakolta suunniteltu. Jokainen Varangilla ajellut on varmaan kiinnittänyt huomiotaan meren rannassa Nessebyssä näkyvään kirkkoon. Sen ympäristö on luonnonsuojelualuetta, johon kerääntyy oikeana aikana paljon kahlaajia. Nyt olimme viikon pari liian aikaisin liikkeellä. Olen käynyt useana keväänä Tromssan seudulla, mutta kahlaajamuutto ei ole osunut kohdalleen. Linnut ovat joko menneet pesimäseuduilleen tai eivät ole vielä tulleet paikalle. Joku kevät se vielä osuu.

Ristisorsa, Tadorna tadorna, Gravand, Common Shelduck

Paikalla oltiin laskuveden aikaan. ja lieterantoja oli kahlaajien tepastella, jos niitä vain siellä olisi ollut. Lahden pohjukassa huomasimme yhdeksän ristisorsan parven ruokailemassa. Olen yrittänyt niitä kuvata lukuisia kertoja. Ne ovat kuitenkin äärimmäisen arkoja lintuja ja ne vielä osaavat valita paikkansa niin, että niitä ei pääse lähestymään huomaamattomasti. Karkottuvat jo kauan ennen kuvausetäisyydelle pääsyä. Nytkin yritettin mahdollisimman varovaisesti ja hitaasti lähestyä. Käytettiin aikaa siihen lähes puoli tuntia. Sama juttu kuitenkin kuin aina ennenkin. Hyvissä ajoin ennen kuvasuetäisyyttä parvi pölähti lentoon, mutta ei tällä kertaa kiertänyt kauemmaksi vaan lensi melkein kunnon etäisyydeltä ohitsemme. pari kuvaa tarttui kameraan.

Lähdimme vielä kiertelemään kirkon merenpuoleiselle niemelle katselemaan mitä siellä näkyisi. Pidimme kahvi- ja evästauon meren rannassa. Mikäpä siellä oli istuksella tyynessä ja lämpimässä säässä. Krissen oikealla puiolellla olevalta pikkusaarelta löytyivät sitten viimein ne merihanhet, joita olimme hakeneet koko reissun ajan.

Seuraava pysähdys oli Varangerbotnissa Saamelaismuseon pihassa. Sinne on rakennettu kaksi lintujentarkkailukojua tuoleineen ja pöytineen. Toisen katselusuunta oli merenpohjukkaan laskuvesialueelle ja toisen pohjukkaan laskevan joen suuntaan. Käymisen arvoinen paikka varmaankin. kun rantalintuja on paikalla. Vuonon pohjukan päällä kiertelivät reissun viimeiset 3 merikotkaa. Museon pihasta löytyi vielä vuodariksi innokkasti laulava rautiainen.

Sitten matkaa jatkettin aina siihen samaan suonotkelmaan asti, jossa tulomatkalla nähtiin 3 suopöllöä. Nyt sieltä löyti kolme kurkea ja kaarteleva maakotka, jota tuulihaukka hätisteli.

Yöksi ajoimme Kaamsaeen Neljän Tuulen tuvalle. Ison auton saaminen sähköpaikkaan vaati pientä taiteilua, mutta aamulla sen sieltä poissaaminen tuotti jo ihan tuntuvia vaikeuksia. Joen törmä on jyrkkä ja tie oli kevään kastelema ja pehmentämä. Etuvetoinen 3,5 tonnin vehje jäi keskelle mäkeä renkaiden hakiessa edes jonkinlaista pitoa maasta. Aikansa se vei, mutta nousi vaunu sieltä kuitenkin ylös.

Taviokuurna, Pinicola enucleator, Tallbit, Pine Grosbeak

Paikalla oli melkoinen järrien konsertti. Ruokinnalla näkyi kerralla 50-100 lintua ja joka puolella ympärillä kuului järrien ääniä. Emme pystyneet mitenkään arvoimaan lintujen määrää. Useita satoja varmaan yhteensä. Ruokinnalla pyöri lisäksi kymmenisen taviokuurnaa. Enimmät olivat naaraita tai nuoria koiraita, mutta joukossa oli kaksi komean väristä koirasta. Lintuja yritimme kuvata sisältä ikkunan läpi. Krissen Nikon toimi tässä tilanteesa paremmin kuin oma kamerani, jonka kuvista ei montaakaan terävää löydy.

Kaamasesta matka sitten soljui loppuun paria pysähdystä lukuunottamatta. Juutuanvuonolta eikä liioin Petkulan soilta löytynyt yhtään mitään mainittavaa.

1-3 vuoden sisällä reissu pitää uusia. Tämä matka oli vähän niinkuin esitutkimus missä pitää käydä ja koska. Ajankohtaa pitää vain miettiä tarkemmin. Nyt minun lomastani päättää työnjohto-oikeudellaan Nordea, muttta kahden vuoden päästä reissun ajankohta on omissa käsissä. Krissen työnantaja sopetutukoon  minun aikataluihini. No, minulla ainakaan  ei taida olla valtaa siihen.

Tällaista jatkoblogia kirjoittaessani huomasin kaksi asiaa, jotka seuraavalla kerralla teen toisin.  Kirjoittelu pitää aloittaa viimeisestä jutusta ja edetä alkuun päin. Lukijoiden pitää saada tietää asiat oikeassa järjestyksessä. Esimerkiki Hornöyan osiossa kerroin Bertuksesta. Sivuja pitää kelata alaspäin ennenkuin selviää kenestä on kyse. Toinen juttu on, että blogiin liitettävien kuvien pitää olla valmiina ennen kirjoittamisen aloitusta. Jos kuvia pitää etsiä, niitä muokata ja liittää ne juttuun, lyhytkin kirjoitus vie aikaa 3-4 tuntia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s