Onni yksillä, pääsiäinen kaikilla


Minulla taitaa olla vapaa-ajan ongelma. En millään ehdi töiden jälkeen tehdä kaikkea mitä pitäisi tai mitä haluaisin tehdä. Onneksi  tilanne muuttuu noin puolentoista vuoden kuluttua. Tarkoitukseni on ollut kirjoittaa näille sivuille vähintään kerran viikossa, mutta nyt jo on ote lipsunut.

Naakka, Corvus monedula, Kaja, Western Jackdaw

Joudutte seuraamaan ainakin kesäkuun alkuun poliisitalon naakkojen elämää. Ne ovat melkein kotiovella ja ovat liian houkutteleva kohde jättää kuvaamatta ja tarkkailematta lintujen elämää. Naakat näyttävät olevan oppivaisia lintuja. Kun ensimmäisiä kertaa niitä kuvasin ne pyrähtivät pesäpaikalleen katonreunan kautta. Nyt ne ovat mennen tullen oppineet tarrautumaan kiinni kulkuaukon alapuolelle rappauksen epätasaisuuksiin.

Naakka, Corvus monedula, Kaja, Western Jackdaw

Viimeksi kerroin, että naakat kävivät hakemassa oksia pesäänsä vain yhdestä ja samasta lehtikuusesta. Nyt näyttää kelpaavan jo lehtipuun oksatkin.

Aluehallintokeskuksen alueelta käy nyt hakemassa oksia toinenkin naakkapariskunta. En ole löytänyt niiden pesäpaikkaa, mutta jossain virastojen alueella se on.

Vaaliaamuna tuli aluehallintokeskuksen pihasta mies, joka kertoi seuranneensa touhujani useana aamuna ja kyseli miksi ihmeessä kuvaan poliistalon kattoa. Sanoi, että ei hän ole huomannut niitä lintuja vaikka työkseen liikkuu koko ajan niillä kulmilla. Ei sen enenmpää puhuttu, mutta luulisin, että oli kiinteistönhoitaja, koska oli liikkeellä aamuisin ennen seitsämää.

Töyhtöhyyppä, Vanelius vanelius, Tofsvipa, Northern Lapwing

Viime viikonvaihteessa kiertelin autolla ja jalan tuttuja havaintopaikkoja. Viikonlopun ”saaliina” oli vain neljä utta lajia: töyhtöhyyppä, sepelkyyhky, kottarainen ja mustarastas.

Kelvollisia kuvia ei muista lajeistä syntynyt kuin töyhtöhyypistä.

Jos minulla on ollut hiljainen viikko, niin Krisselle on tänään tapahtunut enemmän kuin tarpeeksi. Minä en yleensä ehdi työaikana lukemaan tekstareita tai lukemaan sähköpostia. Aamulla töiden alettua Krisse ilmoitti, etä ruokinnalla on kaksi vuorihemppoa. Ne ovat jokakeväisiä vieraita siellä eikä niistä nyt vielä sen kummempaa.

Mutta sitten tuli varsinainen jytky. Krisse lähetti kaksi kuvaa linnusta ja kysyi voiko olla, että ruokinnalle on tullut sinipyrstönaaras. Ennennäkemätön laji meille molemmille. Kiirastorstaista johtuen minulla oli aikaa. Kävin lintukuva.fi sivustolla katsomassa ja määritys oli jo 60% varma. Vähän ajan kuluttua tuli uusia kuvia. Lintu oli tullut ruokinnalle uudestaan. Nyt näytti varmalta. Krisse lähetti vielä kuvat Jormalle ja Antille määrityksen varmistamiseksi. Tunnistus varmennettiin. Kyseessä on joko naaras tai n-puk 2kv koirassinipyrstö.

Eihän Krissen päivä vielä tähän loppunut. Hän lähti käymään katsomassa olisiko Saarikosken sulassa jotain. Ei ollut kummempaa. Muotkatakassa alkoi taas tapahtua. Vaaran päällä kierteli kaksi maakotkaa. Krisse yritti kuvata niitä, mutta auto oli täristänyt kameran asetukset aivan poskelleen. Olen itse joutunut kokemaan saman monta kertaa. Ammattilaiskameroissa on säätöjen lukitus. Miksei se voi olla myös harrastaja- tai semiprokameroissa. Ei voi lisätä monellakaan kympillä kameran hintaa.

Muutama sata metriä matkaa ja tapahtui taas. Muotkatakan kylänpuoleisen vaaran päällä kierteli taas maakotka, jonka väritys poikkesi selvästi edellisistä. Ja sitä tuli ajattamaan pois kaksi tuulihaukkaa. Aikansa haukkoja seurattuaan Krisse löysi vielä haukkojen mahdollisen peäpaikankin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s