Oiskohan se kevät nyt


Naurulokki, Larus ridibundus, Skrattmås, Black-headed Gull

Tänään olen törmännyt muutamiin kevään merkkeihin

Kävin taas aamulla ennen töihin menoa tarkastamassa  Jätkänkynttilän sulan. Löysin 6 sinisorsaa ja 2 telkkää. Osa ui sulissa osa torkkui niiden reunoilla. Sain vuoden ensimmäisen havainnon västäräkistä. En olisi sitä huomannut sulan alapään lohkareiden joukosta, jollei se olisi välillä äännellyt. Leirintäalueella lauloi peippo. Se ei pelkän äänen perusteella ole vielä mulle vuodari.

Harmaalokki, Larus argentatus, Gråtrut, European Herring Gull

Töiden jälkeen piti taas hankkiutua pikimmiten sulalle. Päivän mittaan sinne oli kertynyt 21 naurulokkia, joista osa ylläolevassa kuvassa. Vasemmanpuoleinen lokki on muuten rengastettu, mutta renkaasta ei saa selvää edes kuvankäsittelyssä.

Sulan reunoilla lenteli myös 4 harmaalokkia.

Lokit ovat kevään airueita rovaniemeläisille. Sillan tietämille kokoontui nyt vanhoja tuttuja kuvaajia, joita en ole nähnyt viime kesän jälkeen.  Joukossa oli myös yksi aivan uusi kasvo. Lokkeja pysähtyivät ihailemaan myös monet lenkkeilijät ja koiran ulkoiluttajat. Rantaan kertyi pieniä porukoita, joissa ainakin käsien liikkeistä päätellen puhuttiin paikalla olevista linnuista.

Norjalaisten naurulokkeja ovat muuten meriharakat, jotka ovat siellä kevään merkkejä.

Naurulokki, Larus ridibundus, Skrattmås, Black-headed Gull

Laitan tähän mukaan viime vuoden huhtikuun 20. päivänä Ounaskoskelta otetun kuvan naurulokeista. Kuva itsessään ei ole hääppöinen niinkuin eivät ylläolevatkaan. Kuvan tekee mielenkiintoiseksi keskellä oleva lintu, jonka vaaleat höyhenet ovat selvästi vaaleanpunaiset. Kuvaa näytettiin talvella Tromssan yliopiston lintututkijalle Rob Barrettille. Hän kertoi tavanneensa samanvärisiä lintuja Norjan rannikolla. Tutkimustietoa hänellä ei värityksestä ollut, mutta piti todennäköisimpänä syynä muuttomatkalla nautittua äyriäisravintoa. Sama juttu, joka saa flamingojenkin höyhenpuvun punaiseksi. Lintu ei siis ole likainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s