Merta edempänä kalassa


Lähdin aamulla liikkelle puoli kymmenen maissa. Aamu vierähti lontostellessa aluehallintoksekuksen pihasta Jätkänkynttilän sulalle. Veikon rantaremmiksi ristimä porukka alkaa kokoontua taas Pohjanhovin ja Jätkänkynttilän tienoille. Paikalla olivat aamulla Veikko, Rauno, Marko ja minä.  Ollaan toki törmäilty toisiimme pitkin talvea muutamissa kaikkien tuntemissa ruokintapaikoissa.  Sulassa oli vain eilen aamulla näkemäni naarastelkkä.

Kävin hakemassa auton ja ajelin Pöykkölän tallien kautta Tavivaaraan. Talleilla oli harkoita ja viherpeippoja. Minne lienevät keltasirkut hävinneet.

Tavivaaran ruokinnalla istuin noin 20 minuuttia enkä nähnyt sinä aikana ainoatakaan lintua. Aikaisemminkin jo olen ihmetellyt minnekkä linnut sieltä ovat kaikonneet.

Pikkukäpylintu, Loxia curvirostra, Mindre korsnäbb, Red Crossbill

Sitten ajelin Vikajärvelle Valajaisen ja läjitysalueen kautta, jotka molemmat olivat tyhjiä. Vikajärven uimarannan sulassa ei ollut mitään eikä Korpikoskessa kummallakaan puolella siltaa.

Kävelin sillalta kelkkauraa ylöspäin ja sitten tuli reissun mielenkiintoisin havainto. Pikkukäpylinnuilla oli  lentopoikasia, jotka napsivat jo itse kuusen kävyistä siemeniä. Jonkun kerran emot kävivät oksentamassa ruokaa niille, mutta näytti ruokailu käyvän ihan omin voiminkin.

Naakka, Corvus monedula, Kaja, Western Jackdaw

Kaikkein mielenkiintoisin havainto tänään oli melkein kotiovella. Ei tarvinnut kuin kävellä Valtakadun toiselle puolelle. Olen tämän viikon ajan seurannut ikkunastani naakkoja, jotka käyvät hakemassa oksia aluehallintokseskuksen pihassa olevasta lehtikuusesta. En ole nähnyt minne ne niitä raijaavat, mutta nyt näin paikan.  Pesä on rakenteilla poliisitalon vintille, johon veijarit livahtavat kattopellin rakosesta. Parvekkeeltani olen seurannut kolmena edeltävänä keväänä naakkojen pesänrakennuspuuhia Maakuntakadun erään kerrostalon katon

Naakka, Corvus monedula, Kaja, Western Jackdaw

alle, mutta joka kevät taloyhtiö on käynyt hajoittamassa pesän. Toivottavasti virkavalta suhtautuu suopeammin uusiin asukkaisiinsa.

Risujen lisäksi linnut kävivät hakemassa Hallituskadun liikenteenjakalta jotain paperitolloa pesäänsä.

Puuhassa oli mukana kolme lintua. Kaikki lensivät yhtä matkaa edestakaisin poliistalon ja aluehallintoksekuksen lehtikuusen väliä. Kolmas lintu ei kuitenkaan osallistunut millään tavoin itse pesän rakentamiseen. Se ei ottanut oksia kantaakseen eikä käynyt tulevassa pesäpaikassa vaan istui katon reunalla sillä aikaa, kun kaksi muuta kävivät viemässä pesätarpeita. Olisiko kyseessä vieroittamaton viime kesän poikanen vai mistä on kyse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s